24 godine Herceg Bosne

Stati u kraj stigmatiziranju i proglašavanju HVO-a zločinačkom vojskom

19.11.2015.
u 06:45

U Mostaru održana svečana akademija Herceg Bosne Obljetnica osnutka Herceg Bosne bila je prigoda za odati dužno poštovanje svim poginulim i ranjenim pripadnicima HVO-a

"Hrvatski narod u BiH i RH, predvođen HDZ-om i Franjom Tuđmanom, tri je puta spasio BiH. Prvi put pozivom na masovni izlazak na referendum o neovisnosti, drugi put vojno kada se BiH nije bila u stanju sama oduprijeti velikosrpskoj agresiji i treći put u Oluji kad su hrvatske snage HVO-a i HV-a, uz pomoć Armije BiH, stvorile uvjete za potpisivanje Daytonskog sporazuma. Ovo je istina, a sve drugo je laž kojom se želi stigmatizirati Herceg Bosnu i HVO uopće", kazao je na svečanoj akademiji održanoj jučer u Mostaru prof. dr. Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, a u povodu 24. obljetnice osnutka Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Iskrivljavanje činjenica

Predsjednik Glavnog vijeća HZ HB Vladimir Šoljić kazao je kako je 18. studenoga najvažniji datum u povijesti Hrvata u BiH, ali i Hrvata uopće. "Tamo gdje nije bila Herceg Bosna i nema Hrvata", istaknuo je njezin značaj Šoljić. On je upozorio kako se danas optužnicama cijeli HVO želi proglasiti zločinačkom organizacijom, "što je vrlo opasno i čemu treba stati u kraj". U vrijeme kad je osnivana Herceg Bosna druge vlasti u BiH nije bilo. Ona je bila legitiman civilni i vojni odgovor Hrvata u BiH velikosrpskoj agresiji u vrijeme kada legalne vlasti u BiH nisu uspjele zaštiti granice države i narod. Herceg Bosna je pomogla BiH da se ostvari kao samostalna država. No, danas se činjenice izvrću. Tužitelji su Hrvatima već presudili, podižu se optužnice, od portira i običnog vojnika do najviših zapovjednika. Danas se Hrvatima oduzima pravo na BiH koja se nepravedno sastoji od RS-a koji je u potpunosti srpski entitet, te FBiH koja je prerasla u bošnjački, moglo se čuti na ovom skupu. "Slična politička paradigma vladala je pred sam raspad Jugoslavije.

Transferi novca

Hrvati su i tada bili nezadovoljni svojim položajem. Danas većinski narod prema Hrvatima vodi politiku kao što su Srbi vodili prema ostalima u Jugoslaviji. Transfer novca u Federaciji BiH danas je 10:1 u korist bošnjačkog dijela, što vodi prema centralizaciji države. Zbog toga ova generacija hrvatskih političara u BiH mora biti na visini utemeljitelja Herceg Bosne i na njima je velika odgovornost", kazao je Ljubić. Danas, pak, HZ HB više nije vlast, svoje ovlasti prenio je na FBiH i postao udruga koja se bavi očuvanjem baštine i identiteta hrvatskog naroda u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?