studija

Trebalo bi probati: Ova vrsta kave mogla bi pomoći kod glavobolje

kava
20.04.2023.
u 07:20

Australski znanstvenici u svom su istraživanju otkrili da šalica kvalitetne kave bez kofeina može pomoći spriječiti pojavu glavobolje ako je ta kava odabrana pravilno i ako je kvalitetna.

Prema novoj studiji, ako šalica kave bez kofeina ima dovoljno okus prave kave, mogla bi smanjiti neugodne simptome odvikavanja od kofeina te pomoći kod glavobolje. 

Istraživači sa Sveučilišta u Sydneyu otkrili su da je šalica visokokvalitetne kave bez kofeina značajno smanjila simptome koje su sudionici imali 24 sata nakon posljednje šalice kave s kofeinom. Neki pojedinci u studiji nisu bili svjesni da piju kavu bez kofeina, dok su drugi znali što piju. 

Studija je jedna od mnogih koje opisuju često iznenađujuće korisne učinke koje placebo proizvodi u kliničkim studijama. Placebo je tvar bez terapeutskog učinka, koja se često daje nekim sudionicima u kontroliranoj studiji lijekova, a ostali sudionici dobivaju stvarni lijek koji se testira, piše ljepotaizdravlje.hr

Kontrolna skupina koja je primala placebo pruža osnovna mjerenja prema kojima istraživači mogu procijeniti učinak lijeka na one koji su ga primili. Sudionici ponekad stječu očekivane koristi od testiranih lijekova kada ne znaju da su dobili placebo.

U drugim studijama, placebo učinak također se javlja kod sudionika koji su primali placebo “otvorenog tipa” – to jest, rečeno im je da su dobivali placebo. Studija Sveučilišta u Sydneyu mogla bi ponuditi način za bijeg od ovisnosti o kofeinu za one koji žele prestati piti kavu, a objavljena je u Journal of Psychopharmacology.

Mnogi ovise o kofeinskom naletu energije i pripisuju mu zasluge jer ih drži budnijima i usredotočenijima. 

Kava bez kofeina kao spas od glavobolje

Australski znanstvenici u svom su istraživanju otkrili da šalica kvalitetne kave bez kofeina može pomoći spriječiti pojavu glavobolje ako je ta kava odabrana pravilno i ako je kvalitetna.

Međutim, istraživanja pokazuju da kava može ponuditi mnogo više od toga. Također, može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, zatajenja srca, raka debelog crijeva, Parkinsonove bolesti i Alzheimerove bolesti.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) preporučuje ne više od 400 miligrama kofeina dnevno, ili količinu u otprilike četiri do pet šalica kave. Kofein je također sastojak čaja, energetskih pića i gaziranih pića. Prema FDA, to je i aditiv u hrani i lijek. Iako kofein tehnički ne stvara ovisnost, prestanak kave može rezultirati simptomima ustezanja, uključujući glavobolje, umor, pospanost, razdražljivost, depresiju, poremećenu koncentraciju, mučninu i bolove u mišićima ili ukočenost.

Kako možete smanjiti kofein bez izazivanja neugodnih nuspojava?

Ako ste navikli svakodnevno piti pića koja sadrže kofein i želite ih smanjiti, najbolje je da to učinite postupno. Nagli prekid može uzrokovati simptome ustezanja poput glavobolje, tjeskobe i nervoze.

Je li pijenje puno kofeina zamjena za san?

Kofein je stimulans zbog kojeg možete biti budniji i budniji, ali nije zamjena za san. Obično može proći četiri do šest sati da vaše tijelo metabolizira polovicu onoga što ste konzumirali. Dakle, šalica kave za večerom može vas držati budnima prije spavanja.

U svakom slučaju, zašto ne testirati i isprobati konzumaciju kave bez kofeina te vidjeti kako djeluje na vaše tijelo i može li uistinu spriječiti glavobolje? Mi ćemo svakako isprobati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?