Nova ministrica financija Jelka Miličević predložit će više mjera kako izbjeći bankrot Federacije BiH

Treba uvesti porez na luksuz i više stopa PDV-a

imenovanje
Foto: Večernji list
02.04.2015.
u 09:22

Plarformaška vlast je novoj koaliciji, koju čine HDZ BiH, SDA i DF, ostavila zaduženje od gotovo 1 mlrd. KM

Iznimno je izazovna godina u kojoj su nove vlasti koje čine koalicija HDZ-a BiH, SDA i DF-a preuzele vođenje Federacije BiH. Samo financijska šteta vlasti “platforme” s kojom se ušlo u 2015. godinu iznosi gotovo milijardu maraka jer toliko zaduženja FBiH treba vratiti od proračuna koji iznosi 2,3 milijarde maraka . Ministrica financija i prva potpredsjednica Vlade FBiH Jelka Miličević u razgovoru za Večernji list upozorava, ako se ne poveća prihodovna strana proračuna, da će se Federacija dovesti u ozbiljne probleme.

Loša ostavština

- To je prva i glavna točka našega rada. Ja bih bila nesretna ako budemo u prigodi ostaviti novoj vladi ovakav proračun. Ovaj proračun, ne da nije socijalni, jer ne može izvršiti svoje socijalne obveze. Ovo je infuzijski proračun...

Upitana je li odgovor na proračunske probleme povećanje PDV-a ili smanjivanje prostora za sivu ekonomiju, ministrica financija je objasnila kako je Uprava za neizravno oporezivanje napravila ogromne iskorake, a da tek sada slijedi povećanje discipline poreznih obveznika i građana te uvođenje većeg poreza na bogate.

Porezne uprave

“Postoji prostora u radu poreznih uprava. Nije samo problem zakona, nego i njegove primjene. Osobno zagovaram da porezi za osobe s većim primanjima trebaju biti veći, a za one s manjim plaćama niži. Bila bi najsretnija da mi imamo različite stope PDV-a kako bi toga bile oslobođene osnovne životne namirnice, a da se luksuz dodatno oporezuje...

Ostatak razgovora čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije