Evo što kažu stručnjaci

Treba li se zaista razdvajati rublje prije pranja?

25.11.2021.
u 13:49

Svi smo bili u toj situaciji - želite nositi svoju omiljenu bijelu majicu i traperice koje najbolje pristaju, ali oboje su u košari za rublje. Dakle, odlučite da vam neće škoditi, samo ovaj put, da ih zajedno stavite u perilicu. No, je li to dobro za rublje?

Ako vaša odjeća izgleda prljavo, promijenjene boje ili nošeno nakon samo nekoliko pranja, vrijeme je da razmislite o tome kako perete rublje.

Razdvajanje rublja prema boji, vrsti tkanine i razini zaprljanosti produžuje vijek trajanja rublja. Iako preskakanje sortiranja ne znači da će odjeća biti uništena, ako imate vremena i sredstava za odvojeno pranje rublja, primijetit ćete da će odjeća duže izgledati i osjećati se novijom, pogotovo kada perete na hladnom.

Razvrstavanje rublja prije pranja u stroju solidna je strategija za postizanje dobrih rezultata pranja i zato je bitno. Pranje tamnih i svijetlih predmeta zajedno je način na koji dobivate vidljiv prijenos boje.

Kako sortirati rublje?

Započnite čitanjem naljepnice za njegu, osobito s novom odjećom i ako ste novi u pranju rublja. Naljepnica će vam pomoći da odaberete pravu temperaturu vode, ciklus perilice rublja i temperaturu sušenja. Uvijek odvojite perive predmete od odjevnih predmeta samo za kemijsko čišćenje kojima je potrebna posebna pozornost.

Nakon što je odjeća samo za kemijsko čišćenje odložena, razvrstajte ostatak rublja po boji. Bijela, pastelna i svijetlo siva odjeća ide na jednu hrpu. Tamna odjeća – mornarsko plava, smeđa, tamno siva, crna, crvena – ide u drugu hrpu.

Sada još jednom razvrstajte svaku hrpu prema vrsti tkanine. Odvojite traperice i pamučne majice od laganih sintetičkih tkanina ili osjetljivog donjeg rublja. Osjetljivo se može staviti u mrežastu vrećicu za rublje prije stavljanja u perilicu. Razvrstajte pamučne ručnike koji stvaraju dlačice od odjeće i pokrivača od mikrovlakana kako biste smanjili količinu dlačica i nakupljanja.

Ako imate jako zaprljane predmete, napravite još jednu posljednju sortu. Blatnjavu odjeću ili masnu radnu odjeću ne treba prati s lagano zaprljanom odjećom jer se prljavština može ponovno prenositi na druge tkanine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?