Istraživanje

Trčanje smanjuje tumor?

trcanje
18.02.2016.
u 09:36

Danski znanstvenici su utvrdili da se kod miševa koji su proveli više vremena na kotaču za trčanje tumor smanjio 50 posto više nego kod miševa koji nisu bili fizički aktivni, prenose mediji.

Adrenalinski skok, koji prati tjelesnu aktivnost, pomagao je usmjeravanju imunih stanica koje ubijaju tumore prema tumorima koji su bili usađeni u pluća, jetra ili kožu miševa, zaključili su istraživači. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Cell Metabolism.

"Poznato je da se infiltriranjem prirodnih ubojitih imunih stanica (NK stanica) može kontrolirati i regulirati veličina tumora, no nitko nije proučavao kako vježbanje utječe na taj sustav", kazala je voditeljica istraživanja Pernille Hojman sa sveučilišta u Kopenhagenu.

"U okviru istraživanja injicirali smo u miševe adrenalin kako bismo imitirali povećanje koje vidimo tijekom vježbanja. Tada smo vidjeli da se NK stanice mobiliziraju u krvotoku i ukoliko postoji tumor one će ga pronaći".

Kako bi potvrdili rezultat znanstvenici su kod nekih miševa uklonili NK stanice i nakon toga im davali adrenalin. Do smanjivanja tumora u tim slučajevima nije došlo.

Hojman kaže kako ti podaci pokazuju da bi intenzivnije vježbanje moglo koristiti oboljelima od tumora kako bi se potaknule NK stanice na djelovanje, no da su prije toga potrebna ispitivanja na ljudima kao i proučavanje utjecaja intenzivnijeg vježbanja na metastaze ili duljinu života oboljelih od tumora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?