Mostar

Trbušni virus i salmonela napunili su domove zdravlja

27.08.2015.
u 06:30

Virus koji izaziva želučane tegobe brzo se širi i veoma je zarazan za one koji kontaktiraju s oboljelima ili borave u istom prostoru

Povraćanje, proljev, povišena tjelesna temperatura, glavobolja, bolovi u želucu, iscrpljenost i osjećaj slabosti samo su neki od simptoma koji upućuju na trbušni virus zbog kojeg su mnogi građani diljem BiH posljednjih dana potražili pomoć liječnika. Zbog poteškoća koje izaziva ovaj virus, puni su domovi zdravlja u Mostaru, Banjoj Luci, Sarajevu...

"Pacijenti se žale na bolove i grčeve u trbuhu praćene povraćanjem i proljevom. Zanimljivo je spomenuti da neki imaju povišenu temperaturu, dok neki nemaju. Liječnici ističu da su ovakve vrste viroza česte u ljetnim razdobljima, te da njihov stvarni uzrok nije poznat. "Riječ je o crijevnim virozama koje su karakteristične za ljetne mjesece", rekla je šefica službe obiteljske medicine u Domu zdravlja Banja Luka Kosana Stanetić. Dodala je da je kod probavnih poteškoća prouzročenih ljetnim virozama važno nadoknaditi izgubljenu tekućinu kako bi se izbjegla dehidracija. "Treba prilagoditi prehranu, pridržavati se dijete, mirovati. Dijeta se sastoji od kuhane hrane, kao što su lagane juhe, riža, mrkva, čajevi, dvopek, dobro oprano voće", istaknula je Stanetić. Ona je podsjetila da je higijena ruku najbitnija kod ovog virusa jer su prljave ruke najčešći uzročnici bolesti. Osim toga, trbušni virus brzo se širi i veoma je zarazan za one koji kontaktiraju s oboljelima ili borave u istom prostoru. Uz održavanja osobne higijene tijekom ljetnih mjeseci, potrebna je pojačana kontrola namirnica koje se konzumiraju jer nerijetko upravo one mogu biti uzrok trbušnih tegoba. Tijekom prošlog mjeseca na području FBiH zabilježene su ukupno 34 osobe zaražene salmonelom, pokazali su podaci Federalnog zavoda za javno zdravstvo. Najviše registriranih slučajeva oboljelih od salmonele registrirano je u Sarajevskoj županiji, njih 17. U HNŽ-u zabilježena su tri, a u ZHŽ-u dva slučaja. Zanimljivo je spomenuti da u Posavskoj i Hercegbosanskoj županiji nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze salmonelom. Budući da meteorolozi i u idućem razdoblju najavljuju visoke ljetne temperature, stručnjaci daju nekoliko savjeta prilikom kupovine, skladištenja i pripreme hrane.

"Održavajte skladišne prostore čistim i suhim, posebno hladnjak. Ne ostavljajte meso na dasci za rezanje, zaleđeno meso ne odmrzavajte predugo, osobito ako ga ostavite u vodi, a posebno je to važno istaknuti za meso peradi i ribu. Meso u hladnjaku držite u odvojenim posudama, što je posebice važno za mesna jela. Nemojte spremati sirovu hranu i povrće blizu gotovih jela", navode, a posebno ističu da se tijekom ljetnih mjeseci ne podgrijava hrana. Nadalje, treba izbjegavati i vodu s ledom u kafićima kada su visoke temperature. U vodu, mineralnu i sokove, uvijek dodajte nekoliko kapi limuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije