Iz Općine Kiseljak

Tražit će izmjene zakona o porezu na promet nekretnina u SBŽ-u

14.01.2021.
u 20:13

Mjesecima najavljivan kao zakon koji će mladima olakšati kupnju prve nekretnine tako što će ih osloboditi poreza na promet, Zakon o izmjeni i dopuni zakona o porezu na promet nekretnina, koji je Sabor Srednjobosanske županije usvojio krajem prošle, a na snagu je stupio početkom ove godine, treba se mijenjati jer je pun nepravilnosti i nelogičnosti. Mišljenje je to predstavnika općinskih vlasti u Kiseljaku, općini koja je s više od tisuću izgrađenih stanova nakon rata lider u stanogradnji, i to ne samo u Srednjobosanskoj županiji, a koja će, doznajemo, pokrenuti izmjene tek usvojenoga zakonskog rješenja, piše Večernji list BiH. 

Oslobođeni mladi do 40

Zakonom su poreza na promet oslobođeni mladi do 40 godina, kao i oni koji prvi put rješavaju stambeno pitanje. Poreza na promet nekretninama, prema novom zakonskom rješenju, oslobađaju se svi koji kupuju stan ili kuću površine 100 četvornih metara stambenoga prostora te zemljište za gradnju kuće do 600 četvornih metara.

- Prije svega, Zakonom o mladima u Federaciji BiH u kategoriju mladih spadaju osobe do 33. godine. Kuća do 100 četvornih metara stambeno korisnog prostora je vikend-kuća, a i veoma je malo onih koji kupuju zemljište do 600 četvornih metara za gradnju kuće. Zakon je nedorečen prije svega u smislu na koji način će se obračunati porez u slučaju da kuća ima više od 100 četvornih metara stambenog prostora, a većina je takvih - kaže nam Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak. Naglašava pritom da novousvojeni zakon neće gotovo ništa značiti onima koji kupuju nekretninu u općini koja je vodeća u stanogradnji, ne samo u SB županiji.

- Mladi koji kupuju nekretninu i prvi put rješavaju stambeno pitanje te drugi koji kupuju stan od pravne osobe u Kiseljaku i do sada su bili oslobođeni poreza na promet nekretninama, tako da ovaj zakon nema gotovo nikakvih učinaka u općini u kojoj je izgrađeno najviše stambenoga prostora u SB županiji nakon rata. Mi na način koji sam spomenuo, a koji se nespretno pokušao definirati novim zakonom, godinama potičemo stambeno zbrinjavanje mladih, kao i stanogradnju - objasnio nam je Mišurić Ramljak. Prema njegovim riječima, porez na promet nekretninama u Kiseljaku obračunava se jedino prilikom kupoprodaje između fizičkih osoba.

- U tom slučaju povjerenstvo za procjenu vrijednosti nekretnine izlazi na teren i procjenjuje vrijednost nekretnine na koju se obračunava porez. Općina u ovom dijelu nema značajnih prihoda, ali je nekorektno od Županije da donosi zakon koji regulira oblast poreza na promet nekretninama koji je isključivo prihod jedinica lokalne samouprave. Ako žele poticati stambeno zbrinjavanje mladih i stanogradnju, moj je prijedlog da subvencioniraju kamate na stambene kredite - kaže načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić Ramljak.

Cilj i usklađivanje

Iz ove srednjobosanske općine, najavio nam je, pokreće se inicijativa za izmjenu tek donosenoga Zakona o izmjeni i dopuni zakona o porezu na promet nekretnina u SB županiji. Cilj je, naglašeno je, ispraviti uočene nepravilnosti, uskladiti ga sa Zakonom o mladima, ali i jasno razgraničiti nadležnosti općina i Županije.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije