Svjetska banka napravila studiju

Traži se ukidanje PDV-a na odvoz komunalnog otpada u BiH

30.11.2017.
u 18:05

Naplata usluga odvoza otpada od kućanstava trebala bi biti skinuta s javnih komunalnih poduzeća te prebačena na razinu općina, piše Večernji list BiH.

To bi oslobodilo komunalna poduzeće administrativnog tereta i dodatnih troškova te financijskog rizika, a u slučaju neplaćanja, takva bi poduzeća došla u povoljniji položaj, osobito u slučaju regionalizacije s privatnim tvrtkama. Općine bi imale i mogućnost subvencioniranja kućanstava s niskim mjesečnim prihodima te bi općine bile u poziciji postići veći stupanj naplate računa za odvoz komunalnog otpada kombinirajući ih s naplatom drugih poreza ili računa za druge usluge. To su samo neke od mjera koje su sadržane u studiji koju je financirala Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA), kao dio partnerstva između Svjetske banke i SIDA-e na pružanju pomoći BiH u njezinim aktivnostima unapređenja sektora odlaganja čvrstog otpada, osobito u svjetlu obveze za harmonizaciju sektorskih praksi i pristupa sa zakonodavstvom EU. Studija je upozorila na vrlo visoke stvarne troškove, a na to povećanje troškova poduzećima koja se bave odvozom otpada u BiH odgovornost je za zaključivanje ugovora s kućanstvima i naplata računa.

- To za poduzeća stvara dodatni financijski rizik od neplaćanja računa. Međunarodne prakse pokazuju kako naplatu računa od kućanstava vrše općine (plaćanje poreza) u skladu s općinskim propisima. Poduzeće za odvoz otpada vrši naplatu naknade samo od komercijalnih tvrtki i institucija na temelju potpisanih ugovora. Ako bi došlo do takve prakse, moglo bi se, ističu autori studije, ostvariti značajno smanjenje troškova kada bi općine preuzele naplatu računa od kućanstava i kada bi vlada odobrila oslobađanje kućanstava od PDV-a. To bi dovelo i do smanjenja subvencija koje sada neke općine plaćaju za odlaganje komunalnog otpada. Izvješće pokazuje i kako će se troškovi smanjiti u slučaju obrade većih količina otpada kroz međuopćinsku suradnju - spominje se u studiji pod nazivom “Pregled sektora odlaganja čvrstog otpada i preporuke za reforme i investicije u sektor”.

U skladu s međunarodnim praksama, predlaže se oslobađanje kućanstava od plaćanja PDV-a. Kao posljedica toga, tarifa za kućanstva će se povećati za 17%. Ministarstva bi na razini Vlade mogla početi razmatrati oslobađanje kućanstava od plaćanja PDV-a. Kako bi se pokrili troškovi, izračunato je da bi prosječna tarifa za kućanstva, po postojećim uvjetima, bez odvajanja na mjestu nastanka i odlaganje na općinski deponij, općenito trebala biti povećana u prosjeku 43 posto odnosno 23 posto ako bi se išlo na oslobađanje od PDV-a, navodi se u studiji.

Poziva se na iskustva EU koja BiH, ako želi biti članica, mora ispoštovati, a to je da se postojeća tarifa za kućanstva, koja uključuje 17% PDV-a na odvoz otpada, jednostavno ukine.

Međunarodna je praksa, osobito u članicama EU, da se na usluge čvrstog otpada za kućanstva ne naplaćuje PDV s obzirom na to da se sama tarifa za usluge smatra porezom. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije