Grudski kamp

Traži se smještanje 300 sirijskih izbjeglica u Grudama

08.11.2015.
u 13:00

"Prije dva mjeseca dobili smo pismo Federalnog centra Civilne zaštite u kojemu je traženo da se očitujemo imamo li kapacitete za prijem izbjeglica, na što nismo odgovorili", kazao je Grizelj

Vijeće ministara je preko resornog ministarstva od Vlade ZHŽ zatražilo da ponovno stavi u funkciju stari izbjeglički centar u Grudama u koji bi se trebale smjestiti izbjeglice iz Sirije. Ova informacija je potvrđena za ljubuški.net, ali izvor iz Vlade ZHŽ je zatražio anonimnost, navodi portal.

U izbjegličkom centru u Grudama nakon rata je bilo smješteno 300 izbjeglica, uglavnom iz središnje Bosne. Tragom ove informacije kontaktirali smo načelnika općine Grude Ljubu Grizelja koji je za "Večernjak" kazao kako njih nitko o toj inicijativi nije izvijestio. "Kamp je u vlasništvu naše općine, ne znam tko bi bez nas tu mogao nešto raditi", kazao je Grizelj i dodao kako su prije dva mjeseca zaprimili pismo Federalnog centra Civilne zaštite u kojemu je traženo da se očitujemo ima li općina Grude kapacitete za prijem izbjeglica. "Na to pismo se nismo očitovali", naglasio je Grizelj i dodao da izbjegličkog centra koji se spominje u Grudama više nema tako da je smještaj i fizički nemoguć. "Tog kampa više nema, tu je ostala samo hrpa željeza od limenih baraka. Na mjestu gdje je nekada bio kamp izgrađena je moderna tvornica", kazao je Grizelj. Izbjeglice do sada ne da nisu pokazivale zanimanje za dolazak u BiH, nego je još uvijek i kao tranzitnu rutu zaobilaze u širokom luku. "Migracijski proces je krenuo iz Sirije preko Turske i završava u Švedskoj, Njemačkoj i drugim razvijenim zapadnoeuropskim zemljama. Ne vidim da bi te ljude neko smještao ovdje, mi za njih nismo atraktivna destinacija, niti smo materijalno sposobni prihvaćati izbjeglice, niti smo atraktivni tim izbjeglicama da bi ih netko smještao kod nas", naglasio je Grizelj.

Portal neslužbeno doznaje i da je zahtjev za prihvat izbjeglica upućen općini Čapljina, a smještaj je predviđen u Tasovčićima. U BiH bi se trebale smjestiti dvije tisuće izbjeglica, od čega bi ih na hrvatskim područjima bilo smješteno oko 700, što pomalo začuđuje jer nije proporcionalno broju ostalih naroda u BiH. Spomenimo i da je predsjednik RS-a Milorad Dodik odbio mogućnost smještaja Sirijaca u srpskom entitetu. Ako bi se ovi podaci ostvarili, Hercegovina bi se prema broju prihvaćenih izbjeglica izjednačila s Njemačkom s obzirom na odnos broja izbjeglica i broja stanovnika. Članica Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Parlamenta BiH Dušanka Majkić kazala je prije nekoliko dana kako su smještajni kapaciteti u BiH, koji iznose oko 1000 mjesta, nedovoljni za prihvat izbjeglica. "Centar u Delijašima može primiti 300 ljudi, Salakovac kod Mostara ima 300 mjesta i 250 mjesta pod šatorima, Centar Mostar 150, a Imigracijski centar I. Sarajevo 120 mjesta", navela je Majkić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?