Inicijativa zastupnika u državnom Parlamentu za uštede u proračunu

Traže da zaposleni u institucijama za rad u UO i povjerenstvima ne dobivaju novac

parlament
Foto: VL FOTO
22.07.2015.
u 10:50

Trenutačno su naknade različito definirane prema različitim institucijama

Zaposleni u institucijama BiH mogli bi uskoro ostati bez naknada za rad u upravnim i nadzornim odborima u drugim tijelima za vrijeme radnog vremena. Na današnjem zasjedanju državnog Parlamenta trebao bi se naći prijedlog zakonskih izmjena kojima se regulira ovo pitanje, a koje je u proceduru uputio Klub zastupnika SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Pojedinačni akti

Sadašnja rješenja su takva da zaposleni u institucijama BiH, uključujući izabrane i imenovane osobe koje su u radnom odnosu u državnim institucijama, mogu ostvarivati naknade za rad u upravnim odborima, nadzornim i drugim tijelima, kao što su brojna povjerenstva, radne skupine, međuresorne radne skupine i sl. Te osobe tako dobivaju redovitu plaću i dodatnu naknadu za rad koji se odvija tijekom istog razdoblja. Pitanje naknada je trenutačno uglavnom regulirano pojedinačnim aktima različitih institucija BiH, primarno Vijeća ministara, nadležnog povjerenstva Parlamenta, ali i drugih, uključujući Predsjedništvo BiH, pojedinačna ministarstva, te razne urede, agencije... I same te institucije imaju praksu različitog postupanja od slučaja do slučaja kada je ova problematika u pitanju. - Donošenjem ovog zakona u potpunosti bi se onemogućila isplata naknada bilo kojem zaposlenom u institucijama BiH, uključujući izabrane i imenovane osobe koje su u radnom odnosu, za rad u upravnim odborima, nadzornim i drugim radnim tijelima tijekom radnog vremena. Donošenjem ovog zakona ostvarile bi se značajne uštede u proračunu BiH, afirimirali principi pravičnosti, transparentnosti, fiskalne održivosti te društvene odgovornosti, kao i solidarnosti s brojnim nezaposlenim građanima BiH, a to je sve od posebne važnosti u teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se BiH trenutačno nalazi, navodi se u obrazloženju prijedloga zakona koji su podnijeli zastupnici SBB-a.

Upozorenje revizora

Podsjećaju i na upozorenja revizora da naknada za rad u povjerenstvu nije pravilo, nego iznimka te da za isplatu naknade trebaju biti ispunjeni određeni uvjeti. Riječ je o obavljanju stručnog posla s jasnim jednokratnim zadatkom i rokom završetka, da postojeći kapaciteti u okviru neke od institucija BiH nisu dovoljni za kvalitetno izvršavanje zadatka i da se rad u povjerenstvu obavlja izvan redovitog radnog vremena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije