dobili bioprečistač

Trajna zaštita izvorišta pitke vode

28.12.2018.
u 12:00

Općina Busovača je, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša, realizirala projekt izgradnje kanalizacijske mreže SRC Busovačka planina u cilju zaštite vodozahvata Duboki i Crni potok vodoopskrbe građana općine Busovača, objavili su iz Općine Busovača.

Bolji uvjeti rada

Cilj ovog projekta bio je trajno rješavanje problema odvodnje i zbrinjavanja otpadnih voda naselja Busovačka planina i zaštita izvorišta vode za piće vodozahvata Topalovida i Duboki potok koji služe za opskrbu izravnih korisnika. Potrebno je bilo i trajno osiguravati odvodnju i zbrinjavanje fekalnih i drugih otpadnih voda za stanovnike naselja Busovačka planina, ali i poboljšati uvjete rada gospodarskih subjekata koji rade i posluju na navedenome području. Jedan od ciljeva bio je i uklanjanje septičkih jama kao prinudnog rješenja te trajno sprječavanje zagađivanja površnih i podzemnih voda izazvanih procjeđivanjem otpadnih voda kućanstava i gospodarskih subjekata navedenog naselja i izvorišta pitke vode gradskog vodovoda Busovača. Trajno sprječavanje zagađivanja tla kao izvora prirodnih resursa provođenjem planske urbanizacije naselja Busovačka planina i izgradnjom uređaja za tretman otpadnih voda, zaštita zraka od zagađivanja izazvanih fermentacijom otpada organskog podrijetla (fekalije i drugi organski otpad, metan i freon) te zaštita biorazgradivosti vrsta gena biljnog i životinjskog svijeta također su neki od ciljeva ovog projekta.

Pomoćni objekt

Projekt izgradnje obuhvatio je dobivanje potrebnih dozvola i suglasnosti, nabavu bioprečistača, tehnički prijam radova. Potrebno je bilo i izgraditi i opremiti pomoćni objekt za smještaj elektroinstalacija, priključenje objekta na električnu mrežu, nadzor nad izvođenjem građevinskih radova kao i tehnički prijam radova. Ukupna vrijednost projekta je 376.121,34 KM, a Fond za zaštitu okoliša FBiH sudjelovao je sa 150.000 KM, Općina Busovača s 226.121,34 KM. Za provedbu projekta imali su 11 mjeseci, a projekt je u potpunosti završen i rezultati su već vidljivi na terenu, objavili su iz Općine Busovača. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije