crna strana

Tragedije koje su pogodile BiH i regiju

31.12.2015.
u 07:00

Pet rudara je smrtno stradalo, četvero studenata poginulo, utopilo se nekoliko mladih

Kada se sagleda crna statistika vezana uz ovu godinu, 2015. je bila jedna od najtežih poslijeratnih. Kada se napravi rezime godine, obično se u glavi pojavi blic sjećanje na određeni dan koji je bio izuzetno tragičan. Ljetni mjeseci bili su izuzetno teški. Utapanja je bilo kao rijetko koje godine, piše Večernji list BiH. Stradali su 13-godišnjak, 19-godišnjakinja, 20-godišnjak..., piše Večernji list BiH. U Boračkom jezeru u samo deset dana zabilježena su dva utapanja, zatim na jezeru Tomašica, dva u Tesliću, Zenici, jedno kraj Mrkonjić Grada... Situacija je bila tako dramatična da su u nekim gradovima volonteri apelirali na vlasti da pripaze na jezera, organiziraju spasilačke ekipe i pokrenu neku inicijativu kako bi se spasili životi.

Raspotočje pa Begići 2015.

Nažalost, puno toga je ostalo samo na apelima. Nedjelja, 2. kolovoza, ostala je posebno upečatljiva po crnim pričama. U samo jednom danu dogodilo se pet tragedija. Smrtno su u odvojenim slučajevima stradali jedan otac, a njegova supruga i djeca bili su ozlijeđeni, zatim motociklist, pa je usred udara groma preminula žena i uz to dogodila su se još dva utapanja.

A kada su rudnici u pitanju, cijela država je bila u šoku nakon što je u rujnu 2014. poginulo pet rudara u Raspotočju u Zenici. Nažalost, velika tragedija dogodila se godinu i mjesec dana kasnije, 13. listopada 2015., kada je u jami Begići u Kaknju poginulo četvero rudara. Šest dana kasnije od posljedica šoka preminuo je i peti rudar. Najavljena je modernizacija rudnika, ali stručnjaci tvrde da je sve to trebalo ići brže. Ljetos je poginuo još jedan radnik i to na skeli u Sarajevu. Sve to ide u prilog tome da radnici u BiH nisu dovoljno zaštićeni.

Uređenje prometnica

I taman kad se naposlijetku mislilo da godina ne može biti crnja, život opet iznenadi.

Hercegovina se proteklih dana opraštala od Tene, Domagoja, Antonije i Vjekoslava. Četvero mladih vraćalo se iz Mostara gdje su studirali u rodne Vinkovce. Nažalost, njihovi životi prekinuti su 19. 12. u Neretvi, sjeverno od Mostara. Samo u prvih šest mjeseci 2015. poginulo je 148 osoba, što je rast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 3,9 posto.

Sve je ovo poziv na oprez i vozačima da prilagode vožnju uvjetima na cesti, ali i vlastima da krenu u odlučnije uređenje prometnica u BiH jer su neke posljednji put rađene u državi koja je ugašena prije nekoliko desetljeća. Kvalitetan rad institucija i veći oprez građana mogu smanjiti broj tragedija kojih smo se ove godine u BiH, nažalost, nagledali.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije