Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Tradicionalnu kavu pije gotovo dvije trećine potrošača u BiH

10. travnja 2021. u 16:28 0 komentara 32 prikaza
kava
Foto: Grgur Žučko/pixsell

Crnu kavu koristi veliki broj potrošača u BiH, točnije 82% korisnika, pokazalo je istraživanje Ipsosa.

Gotovo dvije trećine potrošača (63%) pije crnu kavu svaki dan što ih svrstava u skupinu “heavy usera”. “Medium usere”, koji kavu koriste od 4-6 puta tjedno do jednom tjedno čini 14% korisnika. “Light” grupu čini tek 5% potrošača, a to su oni koji kavu piju 2-3 puta mjesečno do rjeđe od jednom mjesečno, izvijestio je Insore.ba.

Među “Heavy” korisnicima kave nešto je više žena, te onih od 40 do 64 godine, koji su u braku.

Ako gledamo medijske navike, nešto su skloniji gledanju televizije. Vode smiren stil života, te spadaju u segment obiteljskihh ljudi. Slobodno vrijeme često provode u obavljanju različitih kućnih zanimacija, prenosi Indikator.ba.

Kada su u pitanju stavovi prema kategoriji, većina korisnika (69%) navodi da svoj dan voli započeti šoljicom crne kave, a približno jednak broj (64%) se slaže da je druženje s prijateljima nezamislivo bez kave. Više od polovice (55%) smatra da predah bez crne kave nije potpun, a 60% pijenje kave vidi kao ritual.

Kada je u pitanju zdravstveni aspekt kave, više od polovice korisnika (55%), smatra da je crna kava zdravija od instant kave. Manje od trećine korisnika (30%) preferira crnu kavu u odnosu na instant kafu zbog povoljnije cijene.

Podaci korišteni u analizi prikupljeni su u drugoj polovici 2020. godine na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.