Livanjsko kulturno ljeto

Tračak svjetla kulture Livna

19.07.2016.
u 11:00

U dvorani Narodnoga sveučilišta, koja je bila premala primiti sve zainteresirane, svečano je otvoreno peto po redu Livanjsko kulturno ljeto 2016. godine.

U svečanost otvorenja nazočne je uvela Livanjka Ana Mihaljević koja je uz gitarsku pratnju Ladislava Džaje izvela pjesmu “Moje Livno”. Manifestacija Livanjsko kulturno ljeto se već petu godinu zaredom održava u organizaciji općinskog načelnika i Općine Livno s ciljem podizanja kulture grada Livna te naglašavanja kvalitete rada domaćih livanjskih umjetnika. Tako je na otvorenju izveden dio iz predstave “Ero s onog svijeta”.

Promicanje kulture grada

Naime, na radost ljubitelja kazališnih predstava HKUD Dinara oživio je Scenu Cleuna koja zahvaljujući trudu i radu članova ovog amaterskog kazališta vrlo uspješno promiče kulturu grada Livna. Zajedno s glumcima Terezom Grgić i Ivanom Maglicom i nekolicinom članica Cleune u livanjskoj narodnoj nošnji nastupili su i članovi zbora Glazbene škole Franje Vilhara predvođeni profesoricom Katarinom Džeko te članovi Gradske limene glazbe s voditeljom Mladenom Jelovićem. Livanjsko kulturno ljeto 2016. otvorenim je proglasio livanjski načelnik Luka Čelan izrazivši veliko zadovoljstvo da peto po redu Ljeto otvara zajedno s velikim brojem nazočnih sugrađana.

“Kultura i umjetnost, knjiga, slika, scena, glazba, jedni su od najvećih čovjekovih izuma i kao neuništivi znameni humanosti i plemenitosti svijetla su točka u još uvijek uskovitlanom vremenu u kojem živimo”, kazao je načelnik Čelan te dodao kako se nada da nije pretjerano ustvrditi da se za Livnjake taj tračak svjetla s polja kulture zove Livanjsko kulturno ljeto. Posebno je iz ovogodišnjeg programa istaknuo veliku izložbu Susret triju generacija ističući 130. obljetnicu rođenja jednog od najvećih Livnjaka, akademskog slikara Gabrijela Jurkića. Dodao je da je najznačajnije djelo bh. slikarstva upravo Jurkićeva “Visoravan u cvatu”, koje se danas čuva kao nacionalno blago u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu i upravo to remek djelo livanjskog slikara bit će predstavljeno na spomenutoj izložbi. “Umjetnost pokušava, a ako uspije, uglavnom ostaje na ohrabrujućem mjestu. Vaša nazočnost danas nama je potvrda da smo kroz sve vidove umjetnosti uspjeli ojačati kulturu Livna”, zaključio je u obraćanju načelnik Čelan i peto po redu Livanjsko kulturno ljeto proglasio otvorenim.

Dalmatino na trgu

Publika je u nastavku programa uživala u pjesmama splitske klape Rišpet, čiji nastup je praćen ovacijama i dugotrajnim pljeskom. Manifestacija Livanjsko kulturno ljeto traje do 12. kolovoza kada će na središnjem gradskom trgu koncert održati grupa Dalmatino.

Ključne riječi
Trg

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?