TERAPIJSKE METODE

Topli pijesak uklanja bol

14.08.2020.
u 13:20

Pijesak se koristi u fizioterapeutskoj praksi već dugo. Najčešće se upotrebljava na mjestima gdje ga ima u velikim količinama, poput plaža, a u nekim zemljama se upotrebljavaju i pokretni sistemi u kojima se pijesak grije te se tako pripremljene tople obloge postavljaju na tijelo, vrlo slično oblogama od parafina.

 

Način primjene

Za razliku od njega, pijesak upija znoj pa je sam kontakt s kožom uvijek suh te je tako i toplina koju predaje “suha”. Pijesak je medij za prijenos toplote, a zbog svojih fizikalnih osobina koje mu dozvoljavaju dugo i polagano isijavanje akumulirane toplote te upijanje vlage (znoja) pogodan je za upotrebu kod mnogih bolnih stanja. 

Pijesak nije više često upotrebljavan u fizikalnim terapijama, zbog kompliciranog načina primjene u zatvorenim prostorima. Za razliku od sunčanja, koje zagrijava cijelo tijelo, pijesak se može staviti samo na jedan dio tijela te tako ograničiti njegovo djelovanje i pojačati ga.

Kasna faza

Ovako primijenjena toplota posebno je djelotvorna kod uznapredovalih artroza kuka, koljena i skočnog zgloba, hroničnih bolova u leđima, reumatoloških oboljenja, kasnoj fazi liječenja kod oštećenja ili puknuća mišića i/ili tetiva te mnogim drugim stanjima. 

Prije većeg izlaganja terapiji pijeskom važna je konsultacija s fizijatrom, jer nisu sva stanja i oboljenja u svim svojim fazama pogodna za ovakav tretman.

Jača srce

  • Topli pijesak primijenjen na nakupine celulitisa djelotvoran je i pomaže
    Topli pijesak primijenjen na nakupine celulitisa djelotvoran je i pomaže Foto: Ilustracija

Oni koji nemaju zdravstvenih problema trebaju znati da je topli pijesak primijenjen na nakupine celulitisa djelotvoran i pomaže u njegovom smanjenju. Ako se cijelo tijelo ili veći njegov dio zaroni u topli pijesak, efekt ovog postupka sličan je efektu saune, jača srce i poboljšava arterijsku i vensku cirkulaciju.  

Za sve ovo osoba mora biti potpuno zdrava, jer je podražaj na sve organske sisteme intenzivan.

Provođenje procedure

  • Bolni dio tijela se zatrpa pijeskom
    Bolni dio tijela se zatrpa pijeskom Foto: Ilustracija

Bolni dio tijela se zatrpa pijeskom (pazite da se ne opečete). Toplina treba biti intenzivna, ali ne treba osjećati pečenje. Tako treba provesti između 10 i 20 minuta, a zatim odstraniti pijesak s tijela. Odmoriti se 10 minuta i zatim se rashladiti vodom. 

Tu proceduru ponovite jednom do najviše tri puta na dan. Ako se u bilo kojem trenutku osjeti neugodnost ili da se bolovi pojačavaju, odmah sve treba prekinuti i rashladiti se pod tušem. Ista je procedura za celulitis.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?