KORISNO JE

Top savjeti kako da vam rublje zamiriše i bude savršeno čisto

veš, odjeća
shutterstock
20.05.2023.
u 08:12

Bijelo rublje perite bez dodataka za pranje. Koristite prašak za rublje, a ako želite odjeći isključivo vratiti bjelinu operite je samo s izbjeljivačem.

Iako se ponekad čini nemoguće, uz nekoliko praktičnih savjeta možete postići da vaše rublje uvijek zamiriše i da se na kraju napornog dana zavučete u mekanu, čistu i mirisnu posteljinu.

Kako bi pranje odjeće postala aktivnost koja ne oduzima puno napora i živaca postoji nekoliko trikova pomoću kojih se možete jednostavno veseliti rezultatu iz perilice, piše 24sata.hr

Svi žele imati čisto, mirisno i mekano rublje.

Nekoliko savjeta koji će rublje izbijeliti i učiniti ga mirisnim

Vodica za ispiranje usta

Kako bi perilici produljili vijek trajanja potrebno ju je redovito čistiti i dezinficirati. Iako postoje na tržištu posebna sredstva koja služe za to, iste rezultate možete postići i s pola čaše vodice za ispiranje usta tako što ćete je izliti u pretinac za deterdžent i pokrenuti uobičajeni ciklus pranja. Uradite to u perilici bez rublja, i tako uklonite gljivice, plijesan i bakterije.

Vrećice za čarape

Svi su iskusili gubitak čarapa u perilici. Da biste to izbjegli najbolje je tijekom pranja koristiti posebne vrećice za čarape.

Izbjeljivanje aspirinom

Bijelo rublje često po sebi ima žute mrlje i sive tonove kojih se možete riješiti tako što ćete staviti nekoliko šumećih tableta aspirina u bubanj s odjećom i pokrenuti pranje. 

Peglajte odjeću dok je vlažna

Peglanje možete ubrzati i učiniti ga lakšim ako krenete glačati dok je odjeća još vlažna jer je na taj način lakše izravnati nabore. Ako je odjeća suha prije glačanja poprskajte je s malo vode.

Razvucite stisnutu odjeću dječjim šamponom

Dječji šampon ili regenerator mogu pomoći raširiti odjeću koja se stisnula u pranju. Toplu vodu ulijte u lavor i dodajte malo šampona i promiješajte. Ubacite stisnuti komad odjeće i pričekajte 15 minuta, potom uz pomoć ručnika ocijedite odjeću i posložite na njega odjevni predmet. Vlakna bi se trebala izravnati i vratiti u prvobitno stanje.

Bijelo rublje bez omekšivača

Bijelo rublje perite bez dodataka za pranje. Koristite prašak za rublje, a ako želite odjeći isključivo vratiti bjelinu operite je samo s izbjeljivačem. 

Koristite loptice za pranje odjeće

Stavite nekoliko loptica za pranje u perilicu, one će smanjiti statički elektricitet.

Mrlje uklonite pjenom za brijanje

Malo pjene za brijanje stavite na mrlje od šminke i uobičajeno operite odjeću.

Kape i šilterice ne perite u perilici

Šilterice i kape perite u perilici posuđa. Stavite ih na gornju policu perilice i pokrenite uobičajen ciklus pranja. U perilici rublja one će izgubiti svoj oblik, što će ih vremenom uništiti.

Tvrdokorne mrlje uklonite sušilom za kosu

Mrlje od zemlje, soka ili trave zagrijte sušilom, a potom nanesite i utrljajte malo deterdženta. Zatim, odjeću ubacite u perilicu rublja i operite. 

Suhi ručnici ubrzavaju sušenje rublja

Prilikom vješanja, između svakog reda odjeće objesite red suhih ručnika koji će privući vlagu i time ubrzati sušenje. Također, možete omotati željeni odjevni predmet u suhi ručnik i ubaciti ga u sušilicu rublja ili na centrifugu u perilici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije