Ususret velikim jubilejima malo posavsko mjesto uređuje se brojnim projektima

Tolisa obilježava 200 godina od utemeljenja prve pučke škole u BiH

storyeditor/2023-09-20/tolisa02_nak_bih_200923.jpg
21.09.2023.
u 17:15

Tolisa ima što pokazati i čime se ponositi. Župna crkva i samostan Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi, prva zemljoradnička zadruga, vatrogasno i kulturno-umjetničko društvo, kao i NK Sloga Tolisa - samo su neki od detalja koji dovoljno govore o bogatoj povijesti tog mjesta, piše Večernji list BiH. Tolisa je postavila čvrste temelje respektabilnoj manifestaciji "Dani Tolise", koja nadilazi lokalne okvire u cilju čuvanja kulturne baštine posavskoga kraja. Još je jedna značajna odrednica Tolise. U njoj je osnovana prva pučka škola u BiH koja ove godine obilježava 200 godina od utemeljenja. Upravo zato i mjesto želi svojim svečanim ruhom pokazati važnost toga jubileja. Posjetili smo Mjesnu zajednicu Tolisu i predsjednika Miju Oršolića kako bismo doznali je li sve spremno za središnje sadržaje obilježavanja dva stoljeća prve pučke škole.

Više od milijun KM

- Realiziramo brojne projekte kako bi Tolisa bila što ljepše uređena za završni sadržaj značajne obljetnice. Želimo da Tolisa blista dostojna tog velikog jubileja. Ovih dana strojevi su na našim cestama jer uređujemo cestovnu infrastrukturu, projekt koji realiziramo uz financijsku potporu Vlade Posavske županije. Presvlačimo asfaltom cijelu Ulicu Vladimira Nazora u dužini od 3 km i 400 metara u dužini, a ukupna je vrijednost projekta veća od 600.000 KM. Već smo završili asfaltiranje još dviju ulica u dužini od oko pola km, vrijednosti 110.000 KM, kao i pet, kako to u Posavini kažemo, sokaka, u vrijednosti od 80.000 KM, objašnjava Oršolić.

U Tolisi žele da im selo obuče novo i ljepše ruho na završnoj svečanosti važne obljetnice, kada očekuju početkom studenoga veliki broj gostiju. Unatrag godinu dana realizirali su također značajne projekte kojima nastoje učiniti što kvalitetniji život u tom posavskom mjestu, a osobito su usmjereni prema najmlađim mještanima, kao što je projekt utopljavanja školske dvorane. Uz potporu svih razina vlasti, taj zajednički projekt vrijedan je 150.000 KM. Uz sve to, uredili su školsko dvorište i ogradu s novih 110.000 KM vrijednosti projekta odobrenih od Vlade PŽ-a.

- Ako zbrojimo sve projekte koje smo realizirali tijekom ovih godinu i pol dana, oni su dosegnuli više od milijun maraka, točnije 1,080.000 KM samo za infrastrukturne projekte, ljepšu i bolju Tolisu - zaključuje Oršolić.

Kultura stanuje u Tolisi, mjestu s kulturno-povijesnom težinom. Sve projekte, kažu nam u mjesnoj upravi, ne bi mogli samostalno bez potpore svih institucija.

- Kako nosi i ime našeg popularnog nogometnog kluba Sloga, zajedništvo je u mjesnoj zajednici jer su u Vijeću svi predstavnici sela po pojedinim segmentima, nas 11, od predstavnika OŠ fra Ilije Starčevića Tolisa, Zaklade Terra Tolis, KUD-a Kralj Tomislav, Vatrogasnog društva, NK Sloga, udruga... Svi se zajedno angažiramo pa onda ne izostaju ni rezultati - smatra Oršolić i otkriva nam što pripremaju za završne sadržaje obilježavanja 200 godina prve pučke škole. Doznajemo tako kako će biti organizirani Dani otvorenih vrata tijekom kojih će predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto, koja inače ima i Plaketu počasne mještanke Tolise, položiti vremensku kapsulu uz nazočnost svih koji su pohađali ovu školu. Uz polaganje vremenske kapsule, posadit će Gupčevu lipu.

Važnost okoliša

Tolisa je poznata po uređenosti sela, čemu doprinose i vrijedne Tolišanke. Mjesna zajednica povremeno organizira i izbor najljepših, no tada se uvijek nađe u problemu, kažu u MZ, jer teško je odabrati najljepše jer ih ima puno. - Ekostandardi su nam jako važni, urednost, održavanje javnih površina, puno zelenila. Oduvijek je na ovom prostoru tako jer orijentirani smo prema svojem duhovnom središtu, našoj crkvi. Tolišani su oduvijek vezani uz svoju crkvu i svoje svećenike, pa tako i u ovom smislu. Da bi nešto bilo nedjeljom lijepo, treba subotom očistiti - zaključuje predsjednik MZ Tolisa Oršolić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije