HRVATI U BIH U ŠOKU

'To je međunarodni udruženi pothvat protiv bh. Hrvata'

30.11.2017.
u 07:00

Franjo Ljubić: Od optužnice 2004., preko prvostupanjske presude vidljiv je međunarodni udruženi pothvat protiv bh. Hrvata

Presuda je apsurdna. Ovo je presuda hrvatskom narodu, bleiburška presuda hrvatskom narodu. Zbilja se osjećam kao i general Praljak, ali nemam snage da napravim istu gestu – rekao je jučer sveučilišni profesor i bivši visoki dužnosnik HDZ-a Marko Tokić nakon izricanja drugostupanjske presude Jadranku Prliću i ostalima. Dodao je kako Hrvati u Bosni i Hercegovini od 2000. godine doživljavaju razne šokove, a da je jučerašnja presuda “kap koja je prelila čašu”. 

Naći način za opstanak

Na upit kako će se presuda dužnosnicima Herceg-Bosne reflektirati na odnose u BiH, Tokić je odgovorio kako se hrvatski narod održao i u gorim vremenima. – I kada nismo imali nikakve elemente državnosti, uspjeli smo pronaći načine da opstanemo, ali ovo je stvarno šok – poručio je Tokić. Čelnik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Herceg-Bosne Miljenko Lugonja kazao je kako se radi o lakrdiji. – Bivše države dale su suglasnost da se taj sud napravi i evo do čega smo došli. Umjesto da to bude sud pomirenja i daljnjeg napretka među narodima bivše Jugoslavije, on se na kraju svoga rada pokazao da je praktički imao funkciju dobro zaraditi novac i nastaviti sa zavađivanjem naroda – ustvrdio je Lugonja. – Znajući da je Slobodan pošten i moralan čovjek, i vjernik, smatram da on nije mogao izdržati taj psihički pritisak. Nije mogao izdržati da mu netko sudi za nešto što nije učinio i da mu presudu izriču “kvazisuci”, suci koji su se pokazali kakvi su – dodao je Lugonja.

– Svjesni smo mi da ovo nije sud pravde, nego da ima neke druge ciljeve. Udruženi zločinački pothvat je nešto neprihvatljivo. Ovo je zločin prema svim časnim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane i onima koji su se borili za slobodu i opstojnost svoga naroda – poručio je jučer predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović. Najavio je kako će ovih dana biti održan cijeli niz sastanaka gdje će se zauzeti jasni stavovi oko jučerašnjih haaških događanja, te je dodao kako očekuje da se Hrvatska znatno jače uključi u cijeli proces. – Razgovarao sam s generalom Praljkom prije četiri mjeseca, razgovarao sam i s njegovom suprugom. Ono što je jučer učinio poruka je da je bio spreman na maksimalnu žrtvu. Ovo je i poruka onim marionetama od sudaca da su mu učinili veliku nepravdu – naglasio je jučer Čović. Božo Ljubić, predsjednik Glavnog odbora HNS-a, jučer je kazao da odbacuje jučerašnju presudu u Haagu kao “neutemeljenu”. Ljubić smatra da, prema objašnjenju suda, nije dokazana zapovjedna i osobna odgovornost. – A osuđeni su za udruženi zločinački pothvat i to govori o tome. Iskorišten je ideološko-politički kontekst za ne znam kakve ciljeve da bi se osudilo hrvatsko političko i vojno vodstvo u BiH, a spomenuti su i predstavnici Hrvatske – izjavio je Ljubić. On smatra apsurdnim da u presudi Ratku Mladiću nije spomenut Karadžić i političko vodstvo Srba u BiH i Beogradu.

Zločinački pothvat suda

– Sve to govori da je od optužnice 2004., preko prvostupanjske presude do ove sve dio jednog međunarodnog udruženog pothvata – smatra Božo Ljubić. Prvi ratni zapovjednik obrane Mostara i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HRHB Petar Zelenika pravomoćnu presudu Haškoga suda u predmetu “Prlić i ostali” ocijenio je poražavajućom. – Ne vjerujem Haaškom sudu od prvog dana. To je politički sud koji, nažalost, sudi svima nama ovdje. Ovo nema nikakve veze s pravdom. Ovo što se događa danas već je prije isplanirano – poručio je Zelenika. – Vjerujem da je general to učinio da bi ukazao na sramotnu presudu i sramno ponašanje političara i znanstvenika iz Hrvatske koji su izjavljivali i svjedočili da su za rat s muslimanima krivi Hrvati u BiH i Hrvatska – stoji u jučerašnjoj poruci bivšeg rektora Sveučilišta u Mostaru Franje Ljubića.

 

Ključne riječi

Komentara 2

US
una-sana
08:41 30.11.2017.

da je ovako reagovala njemacka politika 45-te na ninberske presude jos bi se koprcala u bijedi i neimastini , ljudi pametni prihvatili cinjenice i rekli idemo dalje i fala bogu vidi se gdje su sad , a ovi balkanski politicari i neki koji sebe nazivaju intelektualcima nikako ne mogu da pogledaju istini u oci i jos ce 100 godina citava regija zivjeti u mraku zbog takvih idiota.

BR
brodarevac
08:29 30.11.2017.

Hrvatska je dala podatke koji su bili dovoljni da se donese ovakva presuda, za razliku od Srbije koja je sve važno sakrila. Jasno je i vrapcu na grani da je bilo dogovora o podijeli BiH samo je pitanje papira koji su potrebni da bi se to dokazalo. Ovo nema veze sa BiH Hrvatima ovo je osuda tadašnje politike koju HDZ pokušava da oživi kroz svoje projekte zato i pripisuju osudu cijelom narodu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije