skandalozno bezakonje

Tko je nezakonito uklonio agenticu Suda u Strasbourgu Moniku Mijić?

04.04.2020.
u 21:00

Nova podvala na državnoj razini u jeku koronavirusa. Klasični udar na pravnu državu izveo je vršitelj dužnosti ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović donoseći nezakonitu odluku o smjeni agentice Vijeća ministara BiH pri Sudu za ljudska prava u Strasbourgu Monike Mijić, piše Večernji list BiH.

Na njezino mjesto ponovno je tim rješenjem imenovana Belma Skalonjić, a za zamjenicu postavljena Sandra Malešić, dok pak hrvatskog predstavnika u toj instituciji nema. To je napravljeno čak i unatoč činjenici što je Sud BiH ranije pravomoćno presudio da Skalonjić ne ispunjava uvjete za tu poziciju, jednako kao i Malešić.

O sve to oglušio se Mahmutović koristeći prazan prostor dok nije imenovan ministar za ljudska prava, što je također jedna od igara Stranke demokratske akcije. Nakon što je donesena odluka Skalonjić je čak uputila prijetnju da će angažirati policiju.

Nema uvjeta

“Vaša prijetnja da ćete nasilno, bez ikakve žurne i neodgodive potrebe sprječavanja eventualne izravne prijetnje nastanka štete, provaliti u moj ured u kojem se isključivo nalaze moje privatne stvari smatram neprimjerenim i teškim kršenjem etike državnih službenika”, napisala je agentica Mijić. Po njezinoj tvrdnji, ne postoji uopće način da ju razriješi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice jer je to isključivo odluka Vijeća ministara. 
“Moje rješenje nije isteklo niti rješenje može isteći. Isteklo je tromjesečno razdoblje na koje sam imenovana, u kojem slučaju, u skladu sa Zakonom o upravi, nastavljam obnašati dužnost v. d. zastupnika do novog imenovanja v. d. zastupnika ili zastupnika od Vijeća ministara BiH. Odjava iz Porezne uprave nema pravni učinak prestanka radnopravnoga statusa i u konkretnom slučaju je samo jedan od dokaza nezakonitog postupanja Ministarstva”, napisala je Mijić u jednoj od prepisci.

Navela je kako je prigodom ranije smjene također dobila postupak pred Sudom BiH te da Skalonjić i Malešić ne mogu obnašati dužnosti na koje ih se uporno pokušava postaviti.

Izvijestit će sve

Odbila je postupiti po dopisu v. d. ministra. 
“Ako bez odgađanja ne prestanete onemogućavati jedinoga preostalog v. d. zastupnika Vijeća ministara BiH u izvršavanju njegovih prava, obveza i ovlasti, informirat ću o tome Vladu RS-a, Vladu Federacije BiH i vlade svih županija na čijim predmetima radim i koji sa mnom surađuju na izvršavanju međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine sukladno odluci Vijeća ministara BiH o zastupniku i Uredu zastupnika”, poručila je Mijić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije