vlast u federaciji bih

Tko će biti predložen za čelnike Doma naroda FBiH, a tko za potpredsjednike FBiH?

dom naroda fbih
16.01.2023.
u 20:54

Da bi neka stranka ili koalicija mogla predložiti svog kandidata za predsjednika/potpredsjednika FBiH u nekom klubu naroda potrebno je da ima minimalno 11 izaslanika

Tomislav Martinović sutra će biti predložen i vjerojatno potvrđen za novog predsjedatelja Doma naroda FBiH.

Aida Obuća bit će kandidat kluba Bošnjaka, dolazi iz SDA. Slađen Ilić ili Mladen Lonić iz Kluba Srba, mogli bi zasjesti u fotelju predsjedatelja ili jednog od dva zamjenika.

U utorak ćemo dobiti potvrdu za imena ukupno 80 izaslanika te koliko tko ima ruku. Glasovanje za potpredsjedenika, odnonso predsjednika Federacije pričekat će naredne sjednice, no čini se kako Osmorka nema ništa protiv da Bošnjake predstavlja Refik Lendo, kojeg će predložiti SDA, što je potvrdio Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, javlja N1.

Da bi neka stranka ili koalicija mogla predložiti svog kandidata za predsjednika/potpredsjednika FBiH u nekom klubu naroda potrebno je da ima minimalno 11 izaslanika. U Klubu Hrvata gdje stranke okupljene oko HDZ-a broje 18 izaslanika to neće biti nikakav problem. Ime je vać poznato, Lidija Bradara koja će najverojatnije postati i nova predsjednica Federacije BiH.

Blokade u Domu Naroda FBiH Dragan Čović ne očekuje. Postoji li uopće mogućnost promjene partnera, umjesto Osmorke, SDA, odgovora, vjeruje da imaju kvalitetne većine sa strankama Osmorke.

U klubu Srba SDA sa DF-om ima ukupno pet od 23 izaslanika pa se očekuje da Osmorka predloži osim člana najužeg kolegija Doma, i potpredsjednika FBiH, a to će biti Slađan Ilić, ili Mladen Lonić, neslužbeno je potvrđeno za N1, čime su kompletirani prijedlozi za prve ljude Federacije.

Također Osmorka ima većinu i u Klubu Ostalih.

Kada će Federacija dobiti premijera i vladu, ovisit će prije svega od toga hoće li SDA i DF pokušati blokirati izbor mandatara preko svog potpredsjednika. Ukoliko do toga dođe, Vlada na čelu s Fadilom Novalićem mogla bi produžiti svoj mandat do daljnjeg.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?