Podrška Europske unije za energetsku učinkovitost zgrada, kao i poduzeća

Tisuće žitelja dobit će do 5000 KM od EU-a, samo u FBiH 4 tisuće prijava

24.02.2024.
u 13:59

Europska unija, kao ključni financijer brojnih projekata u BiH, pokazuje se i kao strateški partner zemlji kada govorimo o energetskoj učinkovitosti, a od čega korist ima poslovna zajednica, ali i žitelji, piše Večernji list BiH. Ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Slađan Bevanda potvrdio je za Večernji list kako je potpora Europske unije za žitelje Federacije BiH, kao i mikro te mala poduzeća, iznosila nešto manje od 26 milijuna maraka, dodavši kako je taj iznos podijeljen u ravnomjernom omjeru, što znači da je za građane i poduzeća bilo osigurano po nešto manje od 13 milijuna maraka. Sama natječajna procedura, objasnio je, bila je provedena koristeći novu elektroničku aplikaciju te je za građane okončana procedura, dok je u pogledu mikro te malih i srednjih poduzeća ostao dio sredstava te je nedavno raspisan novi natječaj. U kontekstu građana postojalo je iznimno veliko zanimanje - prijavilo se više od 4 tisuće ljudi, a maksimalni iznosi koji se mogu ostvariti po ovoj osnovi je 5 tisuća maraka.

Žitelji su pritom u najvećem broju slučajeva sredstva predvidjeli za nabavu dizalica topline.

Ulaganje tvrtki

Kada je pak riječ o poduzećima, novi natječaj predvidio je iznos od oko 5,3 milijuna maraka, a praksa je pokazala kako su tvrtke do sada uglavnom investirale u vlastite solare za proizvodnju električne energije. Bevanda je naglasio kako je iznimno zadovoljan podrškom Europske unije u kontekstu energetske učinkovitosti te je naveo i kako se, kako BiH bude napredovala prema Uniji, mogu očekivati i znatnija sredstva. Ilustrirao je to podatkom kako, primjerice, Hrvatska dobiva višestruko veća sredstva za navedene namjene, a sve to govori u prilog potrebe ubrzanja europskog puta zemlja.

Uvidom u natječaj koji se odnosi na tvrtke vidljivi su i maksimalni bespovratni iznosi koje je moguće dobiti. Kada govorimo o mikro poduzećima u većinskom vlasništvu žena, maksimalni iznos sufinanciranja (iznos bespovratnih sredstava) koji se može ostvariti je 50% od visine ukupne investicije, pri čemu iznos sufinanciranja ne može bit manji od 5000 KM ni veći od 30.000 KM, uključujući PDV. Vlastiti udio podnositelja prijave mora iznositi minimalno 50% od visine ukupne investicije. U kontekstu ostalih mikro poduzeća maksimalni iznos sufinanciranja (iznos bespovratnih sredstava) koji se može ostvariti je 45% od visine ukupne investicije, pri čemu iznos sufinanciranja ne može bit manji od 5000 KM ni veći od 30.000 KM, uključujući PDV. Vlastiti udio podnositelja prijave mora iznositi minimalno 55% od visine ukupne investicije. Za mala i srednja poduzeća predviđeni su i veći iznosi; kada govorimo o tvrtkama u većinskom vlasništvu žena, maksimalni iznos sufinanciranja (iznos bespovratnih sredstava) koji se može ostvariti je 50% od visine ukupne investicije, pri čemu iznos sufinanciranja ne može bit manji od 10.000 KM ni veći od 50.000 KM, uključujući PDV. Vlastiti udio podnositelja prijave mora iznositi minimalno 50% od visine ukupne investicije. Kod ostalih malih i srednjih poduzeća maksimalni iznos sufinanciranja (iznos bespovratnih sredstava) koji se može ostvariti je 45% od visine ukupne investicije, pri čemu iznos sufinanciranja ne može biti manji od 10.000 KM ni veći od 50.000 KM, uključujući PDV. Vlastiti udio podnositelja prijave mora iznositi minimalno 55% od visine ukupne investicije.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, već je objavljeno kako će broj građana koji će dobiti potporu do 5 tisuća maraka biti oko 1500, dok je u pogledu provođenja mjera energetske učinkovitosti u mikro, malim i srednjim poduzećima pristiglo više od 100 prijava poslovnih subjekata, a odobreno je 56 projekata koji će biti financirani.

Paket podrške

Podrška za žitelje, kao i mikro, mala i srednja poduzeća dio je većeg paketa energetske podrške Europske unije, koji je vrijedan 70 milijuna eura te pokazuje da je EU vjeran i pouzdan partner Bosni i Hercegovini, koji izdvaja sredstva za pomoć najugroženijim kućanstvima u Bosni i Hercegovini kako bi se izborila s visokim cijenama i kako bi se unaprijedila energetska učinkovitost u zemlji kao ulaganje u budućnost. Od ukupnog financijskog paketa, više od dvije trećine - 50 milijuna eura - namijenjeno je za najmanje 165.000 ugroženih kućanstava. Preostalih 20 milijuna eura namijenjeno je za najmanje 4000 stambenih zgrada za unaprjeđenje njihove energetske učinkovitosti, kao i za najmanje 400 mikro, malih i srednjih poduzeća koja se suočavaju s izazovima nastalim uslijed energetske krize.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?