Blagdan Velike Gospe

Tisuće vjernika iz BiH, inozemstva i regije okupile se u rodnim krajevima

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
16.08.2015.
u 09:14

Velika Gospa jedan je od većih blagdana koji se posebno štuje u hrvatskom narodu u svim krajevima

Veliki broj vjernika iz BiH, ali i brojnih Hrvata koji žive i rade u inozemstvu pohodio je jučer na blagdan Velike Gospe brojna marijanska svetišta diljem BiH i Hrvatske. Vjernici katolici u BiH okupili su se u Širokom Brijegu te u Kreševu, Rama-Šćitu, Stupu, Haljinićima, Olovu, Uskoplju-Gornjem Vakufu, Suhom Polju, Docu kod Travnika, Osovi, Koraćama, Breškama, Komušini, Tolisi, Gorancima, Čitluku, Prisoju, Seonici, Posušju, Gracu, Trebinju, Nevesinju, Dračevu, Ivanjskoj, Banjoj Luci, Sokolinama, Sanskom Mostu, Dolini i Jajcu, te u mnogim drugim brojnim područnim crkvama i grobljima.

Središnju svetu misu jučer je u Širokom Brijegu predvodio fra Ivan Ševo, generalni vikar Hercegovačke franjevačke provincije, a na misi je bilo skoro 10.000 vjernika. Svečano slavlje svojom pjesmom uveličao je veliki širokobriješki zbor „Sveta Cecilija". Kroz Široki Brijeg, prema procjenama za vrijeme devetnica, na uočnicu i sami blagdan, prođe i do 100.000 vjernika. Predsjednik HDZ-a BiH, HNS-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović proslavio je jučer zajedno s okupljenim vjernicima blagdan Velike Gospe u Širokom Brijegu. Prije početka svečanog misnog slavlja Čović se sastao s gradonačelnikom Mirom Kraljevićem i predsjednikom Vlade ZHŽ i dopredsjednikom HDZ-a BiH Zdenkom Ćosićem te su zajedno nazočili misnom slavlju.

Na blagdan Velike Gospe u mjestu molitve i pomirenja u Međugorju okupilo se više desetaka tisuća štovatelja Kraljice Mira iz domovine i inozemstva. Pučku svetu misu predslavio je međugorski župnik fra Marinko Šakota koji je u svojoj nadahnutoj homiliji kazao: "Marija je velika jer je jaka njezina vjera, jaka njezina nada, jaka njezina ljubav...".Mnogi iz hercegovačkih i bližih dalmatinskih mjesta u ovo Gospino svetište stigli su pješice i bosi. U Međugorju je jučer slavljeno 15 svetih misa, a od toga 6 na hrvatskom jeziku.

U međugorsku župu stigle su hodočasničke skupine iz BiH, Hrvatske, Libanona, Irske, Italije, SAD-a, Mauriciusa, Španjolske, Poljske, Njemačke, Austrije, Slovačke, Ukrajine, Češke, Belgije, Rumunjske, Izraela, Francuske... Župa Tolisa, duhovno središte šireg područja Bosanske Posavine, proteklih dana je živjela u ozračju blagdana Velike Gospe. Brojnim vjerskim, kulturnim i zabavnim sadržajima upotpunjena je proslava velikog blagdana ujedno i patrona župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi. Molitveni sadržaji započeli su misama trodnevnicama, a vrhunac pobožnosti donijela je velika pučka misa na blagdan Gospojine. U hladovini zvonika na platou toliške crkve u prisutnosti više od osam tisuća vjernika i u suslavlju 25 svećenika okolnih župa misno slavlje predvodio je fra Mario Divković, gvardijan franjevačkog samostana u Tuzli.

"Naša majka Marija je jedinstvena i jednostavna jer je služila Bogu i osobno iskusila Božja djela. Bog oslobađa od grijeha i smrti, te osposobljuje svakoga da ne bude ograničen i zarobljen. Bogu treba dati prostora kako bi čovjek dosegnuo puninu slobode i ljudskosti jer naša sreća je u djelima, a ne u stvarima", istaknuo je u svojoj propovijedi fra Mario Divković. Kao i ranijih godina, na blagdan Velike Gospe, zaštitnice posuške župe pristiglo je mnoštvo župljana, hodočasnika i gostiju sa svih strana. Na pučkoj misi u crkvenom dvorištu ponovno je bio rekord pod hrastovima ispred crkve i oltara „Gospe posuška moli za nas". I devetnice, posebno uočnica, bile su prepune vjernika.

Pučku misu na blagdan Velike Gospe predvodio je, nakon molitve i unošenja Gospina kipa, don Tonči Matulić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. "Mi smo svi ovdje osvijetljeni radošću naše Marije. Zazovimo je da nas tješi, da se zauzme kod sina Isusa Krista da naša vjera rađa ljubav za zajednicu naše vjere", poručio je don Tonči. Blagdan Velike Gospe u Lašvanskoj dolini posebno svečano se slavi u travničkoj župi Dolac čija je nebeska zaštitnica Blažena Djevica Marija. Svetu misu je predvodio uzoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup mitropolit vrhbosanski u koncelebraciji još desetak svećenika. "Krist je prvi pobijedio smrt, a onda je i svojoj majci dao taj privilegij da i ona pobijedi, pa je dušom i tijelom uzeo u otajstvo Presvetog Trojstva. To mi danas slavimo, pobjedu nad smrću", poruka je koju je kardinal Puljić u propovijedi uputio vjernicima. Unatoč vrućini, tradicionalno i ove se godine okupio veliki broj vjernika iz župa Lašvanske doline, ali i iz udaljenih mjesta s područja središnje Bosne. Nizom različitih sadržaja, kulturnih, sportskih i zabavnih, Kreševljaci su jučer na blagdan Velike Gospe proslavili patrona župe. Vjerski dio proslave upriličen je u samostanskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u kojoj je služena misa. Jučerašnja svetkovina u Čitluku je proslavljena na duhovno veličanstven način.

Pred nekoliko tisuća župljana i ostalog vjerničkog puka iz Brotnja, središnje koncelebrirano slavlje na Gradskom groblju Podadvor predslavio je i propovijedao msgr. dr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH, a na toj svetoj misi Čitlučanin fra Stjepan Krasić proslavio je svoju jubilarnu 50. obljetnicu svećeničkog ređenja i plodnog znanstvenog rada. I toj je svetoj misi prethodila procesija s Gospinim kipom od župne crkve do obnovljene grobljanske kapelice. -"Srž i sadržaj svih svećeničkih propovijedi mora biti Krist sam, Krist uskrsli, onaj koji je prvina usnulih, kako nas uči Sveto pismo, i da ćemo svi, kao što je On - prvina usnulih, prvo od umrlih, jednoga dana zaista uskrsnuti. Na način kao što se to dogodilo s Blaženom Djevicom Marijom koja je prva od svih božjih stvorenja uznesena dušom i tijelom na nebo", kazao je vojni biskup mons. Tomo Vukšić u propovijedi.

Na kraju je slavljenik fra Stjepan Krasić zahvalio Bogu na daru svećeničkog poziva, svojim roditeljima i ostaloj rodbini koji su ga podržavali i pratili na svećeničkom putu i svima koji su svojom nazočnošću i na drugi način pridonijeli proslavi njegova jubileja. Brojni su jučer u krugu svojih obitelji, rodbine i prijatelja slavili. Ovo je blagdan tijekom kojega se okupljaju obitelji, izbjegli dolaze u svoje rodne krajeve. Blagdan Velike Gospe proslavljen je i u Hrvatskoj, posebno je bilo svečano u Sinju gdje se tradicionalno hodočasti Gospi Sinjskoj. Nikad više vjernika, procjenjuje se čak 100.000, nije pohitalo pokloniti se i pomoliti Majci Božjoj. Papa Franjo svojim je izaslanikom imenovao kardinala Josipa Bozanića koji je predvodio procesiju i svečanu svetu misu te u propovijedi pozvao na zajedništvo.

Mladi ulijevaju nadu u opstanak

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije župa Stup, u Sarajevu, proslavila je svog patrona. Svečanu svetu misu u 19 sati predslavio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, uz koncelebraciju nekoliko svećenika. Kako se dalo primijetiti, mnogobrojnim vjernicima ove župe ovaj svečani dan je uvijek i dan radosti i ohrabrenja. Prije početka svete mise riječ dobrodošlice svim okupljenima uputio je župnik župe Stup vlč. Miroslav Ćavar. U svojoj prigodnoj propovijedi kardinal je pozvao vjernike župe Stup, ali i hodočasnike da slijede primjer Blažene Djevice Marije. Svete mise na Veliku Gospu u župi Stup slavljenje su još u 6, 7, 8, 9 bolesnička misa, 11 sati koju je predvodio mons. Tomo Knežević, profesor na KBF-u. Župljani, ali i mnogobrojni hodočasnici pripremali su se za patrona svetim misama devetnicama - trodnevnicama. Župa Stup je 1991. imala 10.930 vjernika, a danas na području župe živi oko 2500 vjernika u oko 990 obitelji. Iako u župi živi dosta starije stanovništvo, broj mlađih obitelji s djecom i mladih ulijeva nadu u opstanak ove župe. Sa svima njima se radi, te ih se nastoji održati na ovim prostorima. Župa im je mjesto okupljanja, susretanja i povezivanja u svemu onomu što ih čini jačim kako bi opstali i nastavili živjeti na ovim prostorima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije