službeni posjet BiH

Tim ECRI-ja u BiH radi izvještaja o ljudskim pravima

Tim
08.03.2016.
u 13:55

Članovi Europske komisije za borbu protiv rasizma i svih vidova netolerancije Vijeća Europe (ECRI) borave u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini s ciljem prikupljanja informacija na terenu, odnosno izrade izvještaja o stanju ljudskih prava u BiH, priopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Izvještaj će se temeljiti na informacijama koje će u tijeku ovog tjedna na tematskim sastancima iznijeti predstavnici brojnih državnih, entitetskih i županijskih institucija, a koje se tiču poštivanja ljudskih prava s akcentom na borbu protiv rasizma, diskriminacije, ksenofobije, antisemitizma i netolerancije, prenosi Fena.

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac je u ime institucije domaćina u BiH prezentirala presjek stanja poštivanja ljudskih prava u BiH s posebnim osvrtom na preporuke koje je ovo tijelo Vijeća Europe dostavilo u svojim ranijim izvještajima.

Borovac je istaknula kako se mora učiniti više da preporuke europskih institucija, naročito onih koje se bave promocijom i zaštitom ljudskih prava, budu dosljedno provedene, odnosno da nepravilnosti naznačene u izvještajima budu što prije otklonjene.

Članovi ECRI-ja će u petak okončati radnu posjetu ponovnim sastankom s ministricom Borovac, na kojem će biti rezimirane prikupljene informacije. Također, najavljeno je kako će na tom sastanku biti prezentirane i dvije prioritetne preporuke ECRI-ja, a koje bi BiH trebala provesti u iduće dvije godine.

Konačni izvještaj o stanju ljudskih prava u BiH ECRI će predstaviti krajem godine, nakon čega će se intenzivno raditi na izvještavanju o mjerama koje se poduzimaju u cilju provedbe datih preporuka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije