Počelo obilježavanje Dana općine

Tijekom 11 dana sadržaji u znaku kulturno-sportskih i gastronomskih događanja za Dan općine Domaljevac

22.07.2016.
u 09:00

Ovih dana općina Domaljevac-Šamac, sjedište zakonodavne vlasti PŽ-a, oblači svečano ruho jer želi nizom sadržaja obilježiti Dan općine. Središnje je slavlje 26. srpnja na blagdan sv. Ane, zaštitnice Domaljevca, koji je ujedno Dan općine. S puno opravdanih razloga, jer upravo u dane blagdana mjesto jednostavno oživi. Brojni mještani koji žive i rade u inozemstvu, prije svega u Njemačkoj, ali i u Austriji, Švicarskoj… ne propuštaju se na taj središnji blagdan okupiti u rodnom kraju.

Inače, problem odlaska u inozemstvu iznimno je aktualan upravo u Domaljevcu. I prije posljednjeg vala odlazaka prema zapadu veliki je broj Domaljevčana već radio, osobito u Frankfurtu. Sada je ponešto izmijenjena struktura onih koji odlaze. Ranije su to bili uglavnom hranitelji obitelji, očevi koji su trbuhom za kruhom odlazili i zarađenim novcem omogućavali školovanje djece, obnovu kuće i čak uštedu za “crne dane”.

Odlazak prema Frankfurtu sada je drukčiji jer odlaze cijele obitelji, a sve češće se događa da žene na nekoliko mjeseci odlaze u “pečalbu”. Rade privremene poslove kako bi doprinijele istanjenom kućnom proračunu koji su osobito opustošile poplave iz 2014. u kojima je ta posavska općina bila gotovo u cijelosti pod vodom. Vratimo se sadržajima obilježavanja Dana općine koji će se odvijati tijekom 11 dana i donijeti tom posavskom području niz sportskih, kulturnih i zabavnih manifestacija. Sportski događaji su u znaku spusta rijekom Savom “Delfin 2016.” i XII. biciklijade “Sportom protiv droge”, koja okupi nekoliko stotina zaljubljenika u dvokotače u Posavini, međunarodnog turnira u gađanju glinenih golubova na strelištu Kabiljuša i utrke sportskih pasa. Nedjeljni (24. 7.) sadržaji nude kulturno-sportska i gastro događanja. U prijepodnevnim satima održat će se malonogometni turnir “Grebnice 2016.” dok će se u popodnevnim satima održati natjecanje u spravljanju posavske delicije - čobanca, “Čobancijada”. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije