Neovisni projektant

Thomas o gradnji tunela Prenj: Zahtjevan teren i kompleksna gradnja

Fena
25.10.2019.
u 12:01

Jedan od predavača na znanstveno-stručnom skupu posvećenom izgradnji tunela Prenj Alun Thomas izjavio je kako je ovaj projekt izuzetno zahtjevan, te iz pozicije struke vrlo zanimljiv, posebno zbog kompleksnog terena i kompleksne gradnje.

Neovisni projektant tunela, koji trenutno dolazi iz Danske a inače je iz Sjeverne Irske, Alun Thomas, dodaje kako postoji više izazova što se tiče tunela Prenj, te da su dva posebno važna. 

- Prije svega, ovo je vrlo dugačak tunel. Govorimo o 10 kilometara i postoje samo 22 ili 23 tunela u cijelom svijetu koji su duži od ovog tunela. Dakle, problemi koji mogu nastati na samoj lokciji dolaze iz područja geologije ili hidrogeologije - naveo je Thomas.

Isto tako, ono što je izazov u projektu izgradnje tunela Prenj, kako je dodao, jeste "da nemamo konkretne informacije o samom terenu i tijeku prometa unutar tunela", te je naglasio da su reguliranje prometa i sigurnost vrlo važni aspekti. 

- Ono što se planira jeste da se od početka naprave dva tunela, imamo opciju da u jednom tunelu bude dvosmjerni promet, a da  drugi tunel bude rezervna opcija u sigurnosnom smislu. Tu su uključeni tehnički razlozi koje moramo razmotriti, da vidimo je li moguće raditi dva tunela od početka. Ukoliko napravimo takvu stvar kto je definitivno sigurnije i u sljedećoj fazi moramo vidjeti je li to moguće izvesti, ali to uključuje sve druge aspekte kao što su ventilacije i slično - izjavio je Thomas.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?