ČOLAK:

Teško je vjerovati da uhićenje Radončića neće utjecati na parlamentarnu većinu

Čolak
26.01.2016.
u 11:51

Dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bariša Čolak (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) kazao je danas novinarima da je teško vjerovati da uhićenje predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića neće imati uticaja na parlamentarnu većinu. 

Podsjetio je da je SBB dio parlamentarne većine na svim razinama vlasti u BiH te je ocijenio da ovaj slučaj sada nije dobar za stabilnost BiH.

- I do sada je bilo spektakularnih uhićenja, ali svima je poznato kako je to završilo. U ovom slučaju radi se o složenoj situaciji budući da je u pitanju i javno glasilo - Dnevni avaz, koji je najtiražniji u BiH što dodatno daje težinu ovom slučaju - mišljenja je Čolak.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnosti da se Radončić pozove na imunitet koji ima kao izaslanik u Domu naroda, Čolak pojašnjava da se na imunitet može pozvati kada je u pitanju rad u parlamentu, ali slučaj Radončića je drugačiji.

- Postoje infomacije da se Radončić odrekao imuniteta. Meni to nije poznato i u ovom slučaju ne radi se o pretpostavljenom kaznenom djelu koje je počinjeno vezan za njegov rad u parlamentu - kazao je Čolak.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, postupajući po nalogu Tužiteljstva BiH, uhitli su jučer Radončića zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ometanja rada pravosuđa.

On je uhićen u okviru akcije "Lutka 2" na području Hadžića. Priveden je u službene prostorije Agencije radi kriminalističke obrade. 

Na pitanje da li će HDZ podržati imenovanja kandidata za državnog ministra prometa i komunikacija i za zamjenika ministra obrane Bakira Dautbašića i Seada Jusića oba iz SBB-a kada to bude na dnevnom redu sjednice Čolak kaže da će HDZ o tome tek zauzeti stav. 

- Naše opredjeljenje je bilo da SBB sudjeluje u vlasti na svim razinama i preostalo je da to još završimo u izvršnoj vlasti na državnoj razini - zaključio je Čolak. 

Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA) poslala je pozitivan nalaz nakon završene provjere Dautbašića i Jusića. SIPA je provjeravala tačnost informacija koje su oni naveli u obrascima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. 

Dautbašića i Jusića predložio je na navedene funkcije SBB nakon što su dosadašnji ministar prometa i komunikacija Slavko Matanović te zamjenik ministra obrane Emir Suljagić smijenjeni zbog toga što je njihova stranka, Demokratska fronta, istupila iz koalicije na vlasti.

U međuvremenu je Bakir Dautbašić uhićen s Bilsenom Šahman. Oni su osumnjičeni za ometanje rada pravosuđa u vezi s predmetom koji se vodi protiv Nasera Keljmendija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?