štete u više gradova

Teške posljedice potresa u BiH

Foto: SRNA
1/3
29.12.2020.
u 17:40

Potres 6,3 stupnja po Richteru danas je pogodio Petrinju, u Hrvatskoj, a osjetio se u zemljama regije, pa i Mađarskoj, Austriji i čak Njemačkoj.

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) izvijestila je o stanju na području USŽ nakon snažnog potresa koji je danas pogodio Hrvatsku.

Kako se navodi u izvanrednom izvješću FUCZ, Služba civilne zaštite grada Bihaća je zaprimila nekoliko prijava o urušavanju dimnjaka i oštećenju krovnih konstrukcija, prenosi N1. 

Na zgradi Doma zdravlja je došlo do oštećenja, zbog kojeg su evakuirani zaposlenici, te pacijenti koji su se našli u tom trenutku u Domu zdravlja, ozlijeđenih nije bilo.

Prema podacima Službe civilne zaštite općine Bosanska Krupa, došlo je do urušavanja dimnjaka na stambenim objektima što je izazvalo i oštećenja na krovnim konstrukcijama.

Prema podacima Službe civilne zaštite grada Cazina, došlo je do oštećenja zgrade u kojoj je smještena uprava grada Cazina (urušavanje dimnjaka i pukotine na zidovima), te manja oštećenja na objektima starije gradnje. Ekipe su na terenu, nakon obilaska i sagledavanja stanja dostavit će detaljnije informacije.

Prema podacima Službe civilne zaštite općine Velika Kladuša, došlo je do oštećenja zgrade u kojoj je smještena uprava općine Velika Kladuša (starija gradnja). U prekidu su telefonske linije, prijava o nastanku šteta od strane građana nije bilo.

U općinama Bužim, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most nije bilo prijava o nastalim štetama.

Potres se osjetio i u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Građani su prijavili da je podrhtavanje tla trajalo dvadesetak sekundi što je izazvalo paniku.

Načelnik općine Kostajnica proglasio je izvanredno stanje u ovoj općini, potvrdio je Aleksandar Pašić, glasnogovornik Općine i rekao da je potres u ovoj općini Bosne i Hercegovine, na granici sa Hrvatskom počinio ogromnu materijalnu štetu i da je srušen veliki broj objekata i krovova.

"Zgrada srednje škole je dosta oštećena, zgrada lokalne uprave takođe nije u funkciji, naše sve službe su na terenu, obilazimo da vidimo ima li  ozlijeđenih ljudi a za sada nemamo podataka o tome. Osigurat ćemo prenoćište za sve ljude čiji objekti nisu uvjetni za stanovanje i nadamo se da će se situacija smiriti i da ćemo krenuti s raščišćavanjem", rekao je Pašić i dodao kako se potres osjetio jako u ovoj općini.

Naglasio je da se građanima u ovoj općini preporučuje da izađu vani, pogotovo iz objekata koji su oštećeni, da ne paničare i da se pridržavaju uputa Civilne zaštite putem društvenih mreža, između ostalog, da u slučaju ponovnog podrhtavanja tla stanu pod nosive grede objekata ili da odmah izađu vani.

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, izjavio je danas da je prema prvim informacijama Kostajnica pretrpjela najveću štetu, a da će učiniti sve da se brzo saniraju posljedice potresa.

Vatrogasci su u Kostajnici ugasili šest požara koji su izbili na kućama nakon snažnog potresa.

Do požara je došlo nakon što su se urušili dimnjaci na kućama.

Potres je oštetio i više objekata u Kozarskoj Dubici u Bosni i Hercegovini.

"Zabilježena je veća materijalna šteta, radnici su se jako uplašili i istog trenutka su pokušali izaći vani", ispričala je za Anadoliju Dijana Kondić, direktor Centra za informisanje i kulturu u Kozarskoj Dubici nakon potresa koji se osjetio u ovom gradu i nastavila:

"Trenutno smo svi vani, pokušavamo doći do statičara koji bi procijenio stanje, obzirom da je očigledno vrlo loše kako bismo izmjestili opremu u jedan od objekata koji nam je raspoloživ, to će vjerojatno biti objekt Doma kulture gdje bismo omogućili emitiranje programa Radio-televizije Kozarska Dubica dok ne vidimo što će se dalje događati."

 

Istaknula je da je načelnik općine obišao zgrade koje su pretrpjele štetu.

"Potvrdio je da značajnija oštećenja postoje na više objekata u Kozarskoj Dubici u užem centru grada, između ostalog oštećen je jedan od objekata Doma zdravlja gdje je zabilježeno napuknuće u dužini od četiri metra, štetu je pretrpio objekt Zepter hotela, kao i privatni objekti. Više informacija bit će nakon formiranja povjerenstva za procjenu štete koja će izaći na teren", kazala je Kondić i dodala kako je najvažnije da prema prvim informacijama nema ljudskih žrtava.

Istaknula je da su gradske vlasti pozvale građane da budu solidarni i da ne podliježu panici.ž

U Donjem Vodičevu kod Novog Grada u entitetu RS, tijekom današnjeg potresa jačine 6,3 po Rihteru sa epicentrom u Petrinji, oštećen je stambeni objekt Rade Putnika i neuslovan za stanovanje, rečeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje.

Ovoj službi do sada je prijavljeno pet oštećenja stambenih objekata.

Također, brojni građani Banja Luke istrčali su na ulice nakon snažnog potresa koji je zatresao i grad na Vrbasu.

Potres koji se danas osjetio u Modriči nije pričinio nikakvu štetu, ali je zbog mogućeg ponavljanja podrhtavanja tla i uznemirenosti stanovništva Civilna zaštita u pripravnosti, izjavio je Srni rukovoditelj općinske Civlne zaštite Željko Terzić.

Prema informacijama sa terena, u većini seoskih naselja i u gradskom dijelu ima oštećenja na objektima.

Terzić je rekao da građani nisu ugroženi, a nema prijava ni štete na objektima.

Direktorica Dječijeg obdaništa Ljubica Đekić potvrdila je kako je odmah nakon potresa, u suradnji s roditeljima, kući vraćeno oko 170 djece, koliko je bilo u vrtiću.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je danas da nema informacija da je u ovom gradu bilo ozlijeđenih u potresu , čiji je epicentar bio kod Petrinje u Hrvatskoj, a koji se osjetio i u gradu na Sani, ali da je na nekoliko lokacija nastala materijalna šteta.

"Na terenu smo i djelovaćemo u skladu sa informacijama koje budemo dobijali", rekao je Pavlović novinarima u Prijedoru.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš rekao je da je nakon Gimnazije, gdje su vatrogasci najprije intervenirali, prijavljena šteta od urušavanja dimnjaka i krova na još nekoliko lokacija.

"Oštećenja su na dimnjacima koji su popucali i padaju sa njih cigle na krov, prave rupe u krovu, a noćas se očekuje kiša, tako da mi radimo da ne bi došlo do prokišnjavanja objekata", rekao je Miljuš.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije