Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja

Terapijom, za koju su nedavno dodijeljene Nobelove nagrade, liječe se oboljeli od raka u FBiH

05.10.2018.
u 21:00

Oboljeli od melanoma u Federaciji Bosni i Hercegovini liječe se suvremenom terapijom za koju su početkom ovog mjeseca James P. Allison sa Sveučilišta Teksas u SAD-u i Tasuku Honjo s japanskog Sveučilišta u Kjotou dobili Nobelovu nagradu, piše Večernji list BiH. 

Spomenuti stručnjaci Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu dobili su za “otkriće terapije za liječenje raka inhibicijom negativne regulacije imunološkog sustava”. Do korištenja ove terapije među pacijentima u Federaciji BiH došlo je na prijedlog Ministarstva zdravstva Federacije BiH i ogromnim naporom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja za pronalaženjem dodatnih financijskih sredstava. Tako su početkom 2018. godine na poseban program liste lijekova Fonda solidarnosti uvršteni lijekovi za liječenje metastatskog melanoma, uključujući i najsuvremeniju imuno-onkološku terapiju. Riječ je o jednom od najboljih primjera pravodobnog prepoznavanja farmaceutske inovacije. Inače, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH ove godine uspio je osigurati sredstva namijenjena za liječenje oboljelih od metastatskog melanoma u iznosu od 2,500.000 KM, čime je oboljelima omogućeno liječenje navedenom najsuvremenijom imuno-onkološkom terapijom.

Važno je naglasiti kako su otkrića dvojice ovogodišnjih nobelovaca Jamesa P. Allisona i Tasukua Honjoa bila prekretnica u borbi protiv karcinoma. Stimuliranjem urođene sposobnosti imunološkog sustava da napadne stanice tumora, Allison i Honjoa su ustanovili potpuno nov princip za liječenje karcinoma, koje se do sada baziralo samo na “ciljanje” tumorskih stanica. Ova istraživanja dalje je nastavila farmaceutska industrija i dovela su do razvoja imuno-onkološke terapije koja se pokazala kao veoma učinkovita u borbi protiv različitih oblika karcinoma, od kojih su neki do skora bili s vrlo lošom prognozom. Imuno-onkološka terapija je odobrena ubrzanom procedurom u SAD-u još 2014, a u Europi u srpnju 2015., za liječenje metastatskog melanoma, ali su istraživanja nastavljena za veći broj tipova karcinoma od kojih su u ovom trenutku za liječenje imuno-onkološkom terapijom odobreni karcinom pluća, mokraćnog mjehura, bubrega, želuca, glave i vrata, grlića maternice te limfom. Podsjetimo i na činjenicu kako je imuno-onkološka terapija pomogla i bivšem američkom predsjedniku Jimmyju Carteru pobijediti rak u 91. godini života.

Naime, Carteru je 2015. dijagnosticiran karcinom kože - melanom koji se raširio na mozak te je nakon uspješne primjene lijeka objavljeno da mu nije potrebno daljnje liječenje.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH naglašavaju kako će nastaviti raditi na realizaciji strategije koja podrazumijeva unaprjeđivanje dostupnosti najsuvremenijih inovativnih terapijskih opcija svojim osiguranicima. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?