Vraća se toplotni udar

Temperature rastu do 38 Celzijevih stupnjeva

temperature
26.08.2017.
u 08:00

Nakon nekoliko ugodnijih dana, gdje temperature nisu prelazile 33 Celzijeva stupnja, u Bosnu i Hercegovinu se ponovno vraća toplotni udar.

Sunčano i vruće

Prema prognozama meteorologa, u idućim danima temperature će se opet peti do 38 - 40 Celzijevih stupnjeva. Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano i vruće, ponegdje uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar, slab do umjeren, promjenljivog smjera. Jutarnje temperature od 13 do 19, na jugu od 19 do 23, a dnevne od 31 do 37 °C. Sutra će u Bosni i Hercegovini biti sunčano i vruće. Vjetar slab, promjenljivog smjera. Jutarnje temperature od 13 do 19, na jugu od 20 do 24, a dnevne od 32 do 38 °C. Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak se očekuje također pretežno sunčano vrijeme.

Od sredine dana u Bosni postupno naoblačenje. U drugom dijelu poslijepodneva i u večernjim satima u Bosni se očekuju kiša, pljuskovi i grmljavina. Jutarnje temperature od 13 do 19, na jugu od 20 do 24, a dnevne od 29 do 35, na jugu do 38 Celzijevih stupnjeva. Meteorolozi dalje navode kako će u utorak u Bosni biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme te je povremeno moguća slaba kiša ili pljusak.

U Hercegovini će biti pretežno vedro. U večernjim satima, na jugu Hercegovine je moguć pljusak. Jutarnje temperature od 12 do 18, na jugu od 18 do 22, a dnevne od 21 do 27, na jugu od 30 do 35 °C. Podsjetimo, lipanj 2017. bio je treći najtopliji lipanj na globalnoj razini u povijesti mjerenja, objavila je američka agencija National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Staklenički plinovi

Ovogodišnji mjesec u kojem se obilježava početak ljeta, smjestio se odmah iza prethodne dvije godine, 2015. i 2016 godine, no s njima će gotovo sigurno, tvrde znanstvenici, zatvoriti hattrick najtoplijih godina u povijesti mjerenja.

Rekordno visoke temperature gotovo sigurno su rezultat emisije stakleničkih plinova i mnoga istraživanja pokazuju da ovako tople godine ne bi bile moguće bez toga. Istraživanje Michaela Manna sa Sveučilišta Pennsylvania iz 2014. pokazalo je da je šansa da se dosegnu ovako visoke temperature jedan na milijun.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije