Kodeks ponašanja

Telefoniranje, čitanje novina, napuštanje sjednica, izostanci..., će se sada kažnjavati

dom naroda
12.12.2015.
u 07:00

Težom povredom kodeksa smatrat će se nepridržavanje Ustava BiH i zakona, davanje izjava koje nisu potkrijepljene dokazima

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je nedavno usvojio kodeks ponašanja zastupnika i izaslanika u Parlamentu BiH koji je načinilo Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava oba parlamentarna doma. Usvojenim kodeksom utvrđuju se etički principi i standardi ponašanja zastupnika i izaslanika u tijeku obavljanja dužnosti, a njegov cilj su očuvanje, afirmacija i unapređenje dostojanstva i ugleda zastupnika i izaslanika u Parlamenta BiH, te jačanje povjerenja građana, navodi se u dokumentu,piše Večernji list BiH.

Pravila odijevanja

Prema usvojenom aktu, kao lakša povreda kodeksa smatrat će se tri neopravdana izostanka sa sjednica domova, povjerenstava i radnih tijela u tijeku kalendarske godine, napuštanje sjednice za vrijeme obraćanja predsjedatelja ili gosta, sjedenje ili stajanje leđima okrenutim predsjedateju, čitanje knjiga, novina i publikacija tijekom sjednice koje nisu u vezi s parlamentarnim dužnostima, te korištenje mobilnog telefona i laptopa kojim se ometa tijek sjednice. Lakša povreda bio bi i razgovor kojim se ometa tijek sjednice, neprikladno i neuredno odijevanje na sjednicama i na drugim mjestima na kojima sudjeluju kao predstavnici Parlamenta BiH.

Pod neprikladnom odjećom smatra se osobito: za muškarce - kratke hlače ili druge čija je dužina u stojećem stavu iznad članaka, majica koja nema kragnu i/i1i rukave i/i1i je neuobičajenih/žarkih boja, te obuća otvorenih prstiju. Za žene: previše otvoren vratni izrez bluze/majice i/i1i bluza/majica bez leđa i bez rukava, suknja i kratke hlače čija je dužina u stojećem stavu iznad koljena više od pet centimetara, te neprimjerena obuća (papuče ili druga obuća otvorenih prstiju koja se sa stražnje strane ne pridržava uz nogu). Također, neprikladne su i traperice, sportska odjeća, veća oznaka ili natpis na odjeći, simbol koji može biti uvredljiv ili iritantan po bilo kojoj osnovi, nepokriven torzo, te nošenje kape u službenim prostorijama.

Novčane kazne

Težom povredom kodeksa smatrat će se nepridržavanje Ustava BiH i zakona, davanje izjava koje nisu potkrijepljene dokazima, konzumiranje alkohola i hrane u tijeku sjednice, isticanje zastave i amblema u tijeku sjednice, govor protiv osoba, prekidanje govornika ili na drugi način narušavanje tijeka sjednice, reda u dvorani, u uredima i na hodnicima. Teža povreda bilo bi i korištenje izraza i riječi koje mogu vrijeđati ili omalovažavati drugog i drugačijeg, izraza ili njihovih sinonima koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju dignitet Parlamenta BiH, te riječi koje potiču na mržnju i nasilje.

Za nepoštovanje kodeksa predviđene su pisane opomene, novčane kazne i javne opomene s objavom u sredstvima javnog informiranja. Pisana opomena je predviđena za blaže povrede kodeksa, za teže povrede novčana kazna, a za najviše opomena s objavom u sredstvima javnog informiranja. Novčana kazna može se izreći jednokratno u visini do 70 posto mjesečnog paušala zastupnika ili izaslanika koji nije u radnom odnosu i ne prima plaću u Parlamenta BiH, odnosno u visini do 10 posto ukupnih mjesečnih primanja (plaća i paušal) zastupnika ili izaslanika koji je u radnom odnosu i prima plaću u Parlamentu BiH, navodi se u dokumentu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije