Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Tekstilni sektor u BiH se oporavlja, izvoz povećan 11 posto

Vrijednosno BiH najviše izvozi obuću i dijelove za obuću, gdje su najznačajniji izvozni partneri i dalje zemlje Europske unije.
05. kolovoza 2021. u 21:19 0 komentara 47 prikaza
tekstil

Izvoz tekstilne industrije Bosne i Hercegovine povećan je u prvom polugodištu ove godine za 71,4 milijuna KM ili 11 %, s ukupnom vrijednošću od 739,6 mil KM.

U odnosu na prvo tromjesečje prethodne godine povećan je ukupan obim razmjene u tekstilnom sektoru, usljed povećanja i izvoza i uvoza.

Vrijednosno BiH najviše izvozi obuću i dijelove za obuću, gdje su najznačajniji izvozni partneri i dalje zemlje Europske unije. Najviše izvozimo u Italiju, a izvoz je povećan i prema Njemačkoj, podaci su iz analize Vanjskotrgovinske komore BiH, piše Indikator.ba. 

Uvoz tekstilne industrije je također povećan zahvaljujuči povećanju uvoza pamuka, vate, prostirača, odjeće i obuće.

U razdoblju siječanj - lipanj ove godine uvezeno je tekstilnih proizvoda i sirovina za tekstilnu industriju u vrijednosti od 941,8 milijun KM, što je više za 122,1 milijuna KM ili 15 % u odnosu na prvo polugodište prethodne godine. Vrijedonosno najznačajniji uvozni proizvodi su odjeća, obuća i dijelovi za odjeću i obuću.

Uvoz obuće i dijelova ukupno je iznosio 154,5 milijuna KM, što je povećanje za 6,7 milijuna KM ili 5 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Najznačajniji uvozni partner je Italija, od koje je uvezeno ovih proizvoda za oko 20 milijuna KM više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Uvoz je povećan iz Italije, Srbije i Njemačke.

U prvom polugodištu je uvezeno odjeće i dijelova u ukupnoj vrijednosti od 153,3 milijuna KM, što je više za 40,8 milijuna KM ili 36 % u odnosu na prvo polugodište prethodne godine.

Najviše odjeće smo uvozili iz Hrvatske i iz Turske.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.