Propust ili...?

Tajno izvješće o bh. zatvorima objavili na webu Vijeća ministara

03.03.2017.
u 07:00

Usvajanje izvješća na Vijeću ministara BiH o posjetu BiH Europske komisije za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja prošlo je prilično neopaženo. Izvješće je usvojeno prošle godine, a možda cijela priča ne bi bila toliko primjetna da nema oznaku “povjerljivo”. I to stoji na dokumentu koji je uredno objavljen na internetskoj stranici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Izvješće sadrži informacije o stanju u bh. zatvorima.

Informacije o zlostavljanjima

Kako se navodi, izaslanstvo EK je dobilo značajan broj tvrdnji o široko rasprostranjenom fizičkom zlostavljanju pritvorenih osoba koje vrše policajci. Ove se tvrdnje uglavnom odnose na šamaranje, udaranje rukama i pendrecima, ali uključuju i dugotrajna držanja u nezgodnim položajima sa stavljenim lisicama, korištenje nestandardnih sprava, lažna pogubljenja i upotrebu ručnih sprava za proizvodnju električnih šokova. Dane su preporuke kako treba promovirati promjenu kulture u redovima službenika za primjenu zakona, poboljšati stručno usavršavanje o modernim znanstvenim metodama kaznene istrage i provoditi učinkovitu istragu tvrdnji o zlostavljanju...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?