SKANDAL u Federalnom ministarstvu rada i socijalne skrbi

Tajnik oteo pečat i blokirao ministarstvo

bekan
Foto: VL FOTO
25.02.2015.
u 09:36

Ugroženo više od 500.000 umirovljenika, invalidnih osoba iz Federacije

Skandal trese Federalno ministarstvo rada i socijalne skrbi. Glavni tajnik Ministarstva Fehim Bekan prisvojio je, protuzakonito, pečat Ministarstva i praktično kompletno Ministarstvo drži u blokadi već nekoliko tjedana, zbog čega je ugroženo više od 500.000 korisnika Ministarstva, mahom ugrožene populacije, umirovljenika, invalidnih osoba… Pečat će Bekan, tvrde izvori agencije Patria, ako Vlada FBiH na današnjoj sjednici to ne riješi, držati kod sebe još nekoliko tjedana, zapravo, do formiranja nove Vlade Federacije i imenovanje novog ministra. No, pečat mu duže i ne treba. Vakuum i pečat Bekan će iskoristiti za popunu šest ispražnjenih mjesta u ovom ministarstvu, i to njemu podobnim kadrovima. To za Bekana nije ništa novo. Isti scenarij, tvrde izvori, napravio je i prije četiri godine, na prijelaznom roku između ministra Perice Jelečevića i Vjekoslava Čambera, kada je na neke od ključnih mjesta u Ministarstvu postavio najmanje sedam svojih ljudi, koji i danas rade po njegovoj direktivi. Tužiteljstvo Sarajevske županije zaprimilo je kaznenu prijavu protiv Bekana zbog neovlaštenog posjedovanja pečata, no Tužiteljstvo se još nije oglasilo.

Na upit novinara Patrije kako je moguće da Bekan protuzakonito kod sebe drži pečat Ministarstva, a da pritom policija i tužiteljstva ne reagiraju, sugovornici jednostavno kažu: - Bekan ne krije da pod kontrolom ima sarajevsku policiju, Tužiteljstvo, pa čak i Vladu FBiH. Vlada FBiH donijela je 30. siječnja prošle godine odluku o imenovanju Stjepana Buconjića za potpisivanje odluke iz nadležnosti Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi, naloga za plaćanje financijskih obveza ovog ministarstva kao i drugih akata. Vlada FBiH je ovu odluku donijela nakon što je s pozicije ministra odstupio ministar Vjekoslav Čamber.

No, to se, tvrde sugovornici, tajniku Bekanu nije svidjelo jer je to mjesto planirao za sebe kako bi ispražnjena mjesta u Ministarstvu popunio svojim kadrovima, nakon čega je počela opstrukcija rada Buconjića. Pet dana nakon imenovanja, Buconjić je Bekanu izrekao suspenziju i zabranio ulazak u zgradu Ministarstva, a Tužiteljstvu SŽ-a poslao kaznenu prijavu protiv njega, zbog sumnje za zloupotrebu položaja. No, niti tajnik poštuje odluku nadređenog Buconjića, niti Tužiteljstvo reagira na kaznenu prijavu. Umjesto toga, tvrde sugovornici Patrije, nekoliko dana nakon kaznene prijave Bekan je protuzakonito oduzeo pečat Ministarstva iz pisarnice i praktično blokirao rad ove vladine institucije. Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH jedno je od ključnih ministarstva u Vladi FBiH koje godišnje upravlja s više od 300 milijuna KM.

Fehim Bekan i prije je optuživan da je kao glavni tajnik ovog ministarstva zloupotrijebio položaj, nakon čega je smijenjen odlukom OHR-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?