infrastruktura najmlađeg fakulteta

Svoju zgradu dobit će i Farmacija

07.12.2018.
u 20:00

Najmlađa sastavnica Sveučilišta u Mostaru - Farmaceutski fakultet svoja će vrata u budućnosti otvarati u krugu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Trenutačno djeluje u prostorijama Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, dok se laboratorijske vježbe obavljaju na Medicinskom fakultetu u Mostaru.

Fakultet godišnje ima 30 studenata te je održavanje nastave i vježbi sve teže. Uz potporu SKB-a Mostar i Ureda tadašnjeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića došlo je do inicijative postavljanja kamena temeljca za izgradnju zgrade Farmaceutskog fakulteta.

Strateško značenje

“Neka i ovaj čin bude poticaj Sveučilištu da svakim danom bude bolje, ne samo u infrastrukturnom smislu nego i nastavnom i svim onim segmentima koje smo definirali u svojoj strategiji”, rekao je na svečanosti polaganja kamena temeljca rektor Zoran Tomić. Svečanosti su nazočili brojni predstavnici političkog, društvenog, gospodarskog i vjerskog života, među kojima ministrica financija FBiH Jelka Milićević, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić. “S naše strane činimo sve da taj proces završi što prije i da naši studenti dobiju izvrsne stambene uvjete kakve i zaslužuju. Izrađena je dokumentacija te plan zgrade. Nadamo se da će odgovorne institucije uvidjeti važnost ovakvog projekta za napredak našeg cjelokupnog društva - kazala je prigodom polaganja kamena temeljca za zgradu fakulteta dekanica prof. dr. sc. Monika Tomić.

Farmaceutski fakultet u Mostaru otvoren je 2011. nakon dugogodišnjeg planiranja te uz pomoć stručne podrške srodnih institucija kako iz BiH tako iz Hrvatske. Otvaranje ovakvog fakulteta ima strateško značenje ne samo za Sveučilište nego i za zdravstveni sustav. “Iako smo najmlađa sastavnica SUM-a, bez vlastitih prostora nastojali smo osigurati uvjete koji zadovoljavaju sve kriterije sustava visokog obrazovanja te smo postali prepoznatljiva visokoškolska ustanova”, izjavila je dekanica Tomić te zahvalila svima koji su na bilo koji način pomogli i koji će i dalje pomagati Farmaceutskom fakultetu u Mostaru.

Ciljevi i usluge

Studiji farmacije u BiH postoje na sveučilištima u Tuzli, Sarajevu i Banjoj Luci, a Sveučilište u Mostaru jedino je bh. sveučilište na hrvatskom jeziku. Cilj Farmaceutskog fakulteta je pružanje usluga na svim područjima farmaceutske djelatnosti, a studenti stječu znanja i vještine za aktivno sudjelovanje u promociji zdravlja, prevenciji i liječenju bolesti. Studij čine 52 obvezna kolegija sa seminarima i/ili vježbama iz obveznih kolegija. Diplomski studij farmacije provodi se kao jedinstveni studij i traje pet godina, odnosno 10 semestara, a pohađa se kao redoviti studij. Fakultet je do sada izveo tri generacije magistara farmacije koji su se uspješno zaposlili. Napredak Farmaceutskog fakulteta SUM-a nije moguć bez vlastitoga prostora, stvaranja nastavnoga kadra, znanstvenoistraživačke djelatnosti i međunarodne suradnje. Zbog toga će izgradnja zgrade biti veliki korak kako za profesore i studente tako i za cijelu zajednicu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije