Rektorski zbor/konferencija BiH i Vijeće za znanost BiH

Svojim radom potaknuti na poboljšanje stanja visokog obrazovanja u BiH

21.04.2018.
u 10:00

Sjednice Rektorskog zbora/konferencije BiH pod predsjedanjem prof. dr. Zorana Tomića, rektora Sveučilišta u Mostaru, i Vijeća za znanost BiH održane su u Rektoratu Sveučilišta u Mostaru.

Predsjedatelj Rektorskog zbora/konferencije, ali i član Vijeća za znanost BiH, prof. dr. sc. Zoran Tomić istaknuo je kako je Mostar, zbog sjednica, središte akademskog i znanstvenog života te dodao kako je na sjednici Vijeća za znanost BiH najvažnija točka dnevnog reda bila izmjena poslovnika, ali i razmatranje pravilnika o nagradama koji je u nadležnosti Vijeća, piše Večernji list BiH.

Međunarodne aktivnosti

Na zasjedanju Rektorske konferencije bilo je otvoreno pitanje internacionalizacije i zajedničkih nastupa na međunarodnim aktivnostima.

Prof. dr. sc. Zoran Tomić kazao je kako je posebno ponosan jer su uspjeli usvojiti knjigu grafičkih standarda. - Nije sporno da na neka akademska pitanja gledamo različito, ali u okviru Rektorskog zbora BiH vlada jedna vrlo tolerantna akademska klima te usuglašavamo sve više pitanja. Iz jedne reaktivne pozicije prešli smo u proaktivnu i nadamo se kako ćemo u njoj ustrajati i svojim radom potaknuti na poboljšanje stanja visokog obrazovanja u BiH - kazao je rektor Tomić.

Sveučilištima je upućeno pismo Techno Groupa iz Indije s prijedlogom suradnje u obrazovanju u području informacijskih tehnologija, turizma i hotelijerstva, što je izneseno i na sjednici Rektorskog zbora/konferencije BiH.

Prorektorica za kvalitetu sarajevskog sveučilišta prof. dr. sc. Maida Čohodar Husić kazala je kako se na sjednici govorilo o krucijalnim stvarima te kako svi trebaju biti dobri u stvarima koje rade.

- Bez internacionalizacije visoko obrazovanje nema šansi. Političari nam trebaju pomoći i olakšati poslom koji oni rade. I samo tako u jednoj sinergiji možemo ići korak naprijed. Znamo da je teška financijska situacija u našoj zemlji, ali smo uvjereni kako ćemo korak po korak naći svoje pravo mjesto - dodala je prorektorica Čohodar Husić.

Regionalna sjednica

Usvojena je knjiga standarda Rektorskog zbora/konferencije BiH koja je izrađena prema ranije usvojenom logotipu koji vizualno prati identitet Bosne i Hercegovine sadržavajući elemente iz zastave, trokute i zvijezde kao i boje, a broj zvijezda na ovratniku toge predstavlja broj članica Zbora/konferencije. Prorektor za ljudske i materijalne resurse banjolučkog sveučilišta prof. dr. sc. Luka Kecman poručio je kako čitava civilizacija počiva na znanstvenim dostignućima, a da je izdvajanje financija za područja znanosti minimalno.

- Kada naši studenti odu raditi u zemlje Zapada, gdje imaju sredstva za rad, pokazuju da ono što su naučili kod nas itekako mogu primijeniti. Prema tome, možemo zaključiti da pameti ima, ali nedostaju sredstva kojima bi se pokazala i iskoristila - izjavio je prorektor Kecman.

Na sjednici je dogovoreno kako će krajem lipnja ove godine biti održana i regionalna rektorska sjednica na kojoj će prisustvovati svi najvažniji rektori u okruženju i na kojoj će se razgovarati o znanju visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?