Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Svjetska zdravstvena organizacija BiH smatra endemskom za ospice

24. srpnja 2017. u 09:00 0 komentara 116 prikaza

Oboljeli od ospica u 2017. u Federaciji Bosne i Hercegovine su pojedinačni slučajevi koji nisu epidemiološki povezani i ne može se govoriti o epidemiji te bolesti - potvrđeno je za Fenu iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Glavni razlog povećanog prijenosa i izbijanja te bolesti u svijetu i kod nas je smanjeni obuhvat cijepljenja djece s dvije doze cjepiva protiv ospica. - Oboljeli najčešće nisu cijepljeni ili su primili samo jednu dozu cjepiva. U 2016. obuhvat cjepivom protiv ospica, rubeole i zaušnjaka u Federaciji BiH znatno je bio niži u odnosu na prethodne godine. Ciljani obuhvat 95 posto i više od 95 posto nije zabilježen ni u jednoj županiji - rečeno je za Fenu iz tog zavoda. Kako navode, razlozi zato su višestruki. Vezani su uz promjenu percepcije rizika, pri čemu se bolesti koje se mogu spriječiti cjepivom smatraju manje opasnima ili se rijetko javljaju, što je upravo rezultat uspjeha cijepljenja. Najčešći razlog je i, kako navode, neopravdani strah od cjepiva, skepticizam, nepovjerenje prema državnim ustanovama i farmaceutskoj industriji. Također, iz Zavoda kao razloge navode i izostanak odgovarajuće medijske potpore, bilo zbog potrage za senzacionalizmom ili nedovoljne edukacije novinara i konačno djelovanje anticijepnih lobista, koji su sa zakašnjenjem u odnosu na zemlje Zapada, “stigli” i kod nas, a koji MMR cjepivo (MMR je cjepivo koje sadrži tri komponente protiv ospica, zaušnjaka, rubeole) povezuju s autizmom, što je znanost potpuno odbacila brojnim znanstvenim studijama.

- Cijepljenje djece tim cjepivom rezultiralo je značajnim smanjenjem broja oboljelih od tih bolesti, ali pad obuhvata cijepljenjem, povećan broj necijepljenih u populaciji dovodi do pada kolektivnog imuniteta populacije, koji svakako može dovesti do ponovnog sporadičnoga ili epidemijskoga javljanja bolesti koja se mogla spriječiti cijepljenjem - naglašavaju iz Zavoda.

Svijet se danas nalazi u fazi eliminacije ospica te je nadzor nad ospicama pojačan, a pojava i malog broja slučajeva bolesti koji su epidemiološki povezani značila bi epidemiju. Cilj eliminacije te bolesti je postići i održati pokrivenost s dvije doze cjepiva, 95 posto i više. - Iako su oboljeli od ospica u 2017. u FBiH pojedinačni slučajevi koji nisu epidemiološki povezani, zbog epidemije ospica koja je trajala dulje od godinu dana (2014. i 2015.) i smanjenja obuhvata cijepljenjem, Svjetska zdravstvena organizacija BiH smatra endemskom za ospice, zemljom stalne transmisije - naglašeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.