Kriva metodologija i stare brojke

Svjetska banka za procjenu ekonomskog rasta BiH koristila pogrešne podatke

13.12.2017.
u 10:00

U izvješću Svjetske banke (WB) za zapadni Balkan, koji je nedavno objavljen navedeno je da u BiH u 2017. godini, i pored stabilnog ekonomskog rasta, otvoren skroman broj novih radnih mjesta.

Naknadne korekcije

Međutim, u tom izvješću korišten je pogrešan podatak za broj zaposlenih u referentnom periodu. Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić istaknuo je da je BiH zabilježila rast zaposlenosti za više od 43.000 osoba u odnosu na razdoblje prije ekonomske krize te da se Izvještaj Svjetske banke ne zasniva na točnim podacima. Po Bandićevim riječima, u 12. Redovnom ekonomskom izvješću za zapadni Balkan Svjetske banke pogreškom je korišten pogrešan podatak za broj zaposlenih u referentnom razdoblju. Tako je u izvješću navedeno da je broj zaposlenih u lipnju 2008. u BiH iznosio 775.228 osoba, a točan podatak je 704.597 osoba. Iz Agencije navode da je do pogreške došlo jer su autori izvještaja koristili službeno priopćenje Agencije za statistiku BiH iz lipnja 2008., a podatak u tom priopćenju je bio pogrešan. Već u slijedećem mjesecu Agencija za statistiku BiH je objavila ispravak navedenog broja, što je moguće provjeriti na njihovoj internetskoj stranici. Korekciju je zabilježila i Agencija za rad i zapošljavanje BiH, te je objavila u redovnom godišnjem Biltenu, što je također moguće provjeriti na internet stranici. - Zbog te pogreške jedan od rezultata Izvještaja bio je da jedino BiH od svih država zapadnog Balkana u lipnju 2017. ima manji broj zaposlenih nego što je imala prije ekonomske krize u junu 2008. Zbog toga još jednom objašnjavamo da je riječ o korištenju netočnog podatka, te naglašavamo ispravan podatak da je BiH u lipnju 2017. imala 43.162 zaposlena više u odnosu na lipnju 2008., priopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Međutim, Hasan Zolić demograf i nekadašnji direktor Zavoda za statistika BiH izražava neke sumnje kada su u pitanju tvrdnje iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Prema njegovim riječima Agencija za statistiku BiH dobiva podatke od gospodarskih subjekata, i na temelju te evidencije izbacuju se podaci o broju zaposlenih. Svjetska banka nije baš naivna institucija tvrdi Zolić te dodaje kako je problem broj onih koji su skinuti s evidencija zaposlenih.

Entitetske statistike

Poznato je da je ne mali broj ljudi u posljednje vrijeme napustio BiH i otišao na rad vani. Koliko je njih skinuto s evidencije teško je dokučiti, a kod nas je poznato da građani ne mare za prijavljivanjem promjena, posebno kada su u pitanju promjene mjesta boravka, ističe Zolić.

On isto tako ističe da su statističke pogreške moguće, ali da nove metodologije nameću malo drugačiju sliku prikupljanja podataka. Te metodologije zasnivaju se na anketama, ali se ipak na kraju godine može steći neka realna slika. Primjerice po zapadnim pravilima zaposlena je i ona osoba koja u tjednu radi 24 sata, to su međunarodni standardi, ističe Zolić.

Dodaje da je u BiH još uvije stari sustav prema kojem je zaposlen samo onaj koji radi cijeli radni tjedan. Što se pak tiče odgovornosti, ona je sadržana u metodološkom dokumentu strukturne poslovne statistike prema kojemu su entitetske statistike odgovorne za provođenje istraživanja (prikupljanje podataka, kontrolu, uređivanje) prema zajedničkom planu aktivnosti za istraživanje, kao i za proizvodnju i 
publiciranje rezultata za razinu entiteta.•

Ključne riječi

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?