Blagdani Svi Sveti i Dušni dan imaju posebno mjesto u srcima vjernika

Svjetla lampiona obasjat će desetke tisuća počivališta katolika diljem BiH, RH...

svi sveti, dušni dan
31.10.2023.
u 20:20

U vremenima kada je dio vjernika zbog različitih razloga izvan domovine upravo su ovotjedni blagdani prilika za povratak na svoja ognjišta, a što, uz evociranje uspomena na najmilije i duhovne sfere, ima i značajan sociološki karakter koji se manifestira kroz druženja, prepričavanja iskustava, uspomena

U miru i ozračju spokoja provesti vrijeme u mislima usmjerenim na svoje pokojne na njihovim posljednjim počivalištima, prisjećajući se zajedništva i radošću ispunjenih trenutaka s njima - ideal je blagdana koji su pred nama - Svih Svetih i Dušnog dana, vremena koje već tradicionalno uključuje posjet grobljima, ali i dozu obiteljskog okupljanja svojstvenog nekim drugim blagdanima, piše Večernji list BiH

Duhovni karakter

U vremenima kada je dio vjernika zbog različitih razloga izvan domovine upravo su ovotjedni blagdani prilika za povratak na svoja ognjišta, a što, uz evociranje uspomena na najmilije i duhovne sfere, ima i značajan sociološki karakter koji se manifestira kroz druženja, prepričavanja iskustava, uspomena...

No, primarni karakter Svih svetih i Dušnog dana upravo je onaj religiozni u kojemu vjernici posjećuju groblja, uređuju grobove, ali i na neki način unose dozu boje i svjetlosti u danima kada, u skladu s godišnjim dobom, svjedočimo sve hladnijem i tmurnijem vremenu. Različiti cvjetni aranžmani i lampioni, koji će do izražaja osobito doći u noćnim satima, prizor su koji inspirira, ali i pokazuje koliko zapravo katolički vjernički put misli na svoje pokojne.

Od Posavine, preko središnje i zapadne Bosne do Hercegovine... - brojne općine i gradovi u kojima žive katolici Hrvati iduća dva dana postat će mjesta u kojima će se na poseban način prisjetiti pokojnika. Usporedno s tim procesom putnik namjernik već nekoliko dana pored prometnica može uočiti brojne prodavače koji nude različite cvjetne aranžmane, od lončanica koje je moguće pronaći po cijeni od 4 do 10 maraka, pa do ikebana, odnosno nešto skupljeg izbora, a koje se nude po cijenama od 20 maraka pa naviše. Svakako je cvjećarstvo jedan od segmenata gospodarstva na koji se obraća pozornost uglavnom uoči navedenih blagdana, no prodavači nam kažu kako je potrebno uložiti mnogo vremena i ljubavi tijekom cijele godine kako bi studeni dočekali sa što širim izborom.

A s obzirom na činjenicu da se među katolicima u BiH održava jaka tradicija posjeta grobljima svih pokojnika iz obitelji koji su, spletom različitih životnih sudbina, svoj smiraj pronašli na različitim grobljima, međusobno često i udaljenijim, sutra i prekosutra mnogi će značajan dio dana iskoristiti za obilazak.

- U srijedu ću posjetiti tri groblja. U jutarnjim satima u 10.30 na groblju Kolenje (Ilići) idem na misu, a nakon toga u 13 sati u Rodoč te u 15 sati u Kruševo - kazala nam je jedna od vjernica koja će i ove godine, baš kao i prethodnih, vrlo rado iskoristiti svoje vrijeme kako bi odala počast svojim najmilijim. Veliki broj vjernika koji rade u inozemstvu već je početkom ovoga tjedna iskoristio slobodno vrijeme kako bi se vratio u domovinu, potaknut blagdanima koji će biti izvrsna prilika za posjet posljednjim počivalištima članova obitelji, prijatelja. Naravno, dijaspora će, uz to, obogatiti i ekonomske tokove unutar BiH jer se svaki posjet iskoristi za osobnu potrošnju, bilo da je riječ u ovom slučaju o aranžmanima za groblje, čime jačaju malo poduzetništvo, bilo da je riječ o potrošnji na druge načine, uključujući i potrošnju na pojedine usluge koje su u pravilu nešto jeftinije u odnosu na inozemstvo. Naravno, to je samo dio ukupne ekonomske pomoći, pa je tako iz podataka Centralne banke BiH za prvo tromjesečje ove godine vidljivo kako su ukupni transferi iz inozemstva iznosili 1,116 milijardi maraka, a što je za oko 72 milijuna maraka više nego u istom tromjesečju protekle godine (tada je iznos bio milijardu i 44 milijuna maraka) te znatno više u odnosu na prvo tromjesečje 2021. godine, kada su transferi zabilježeni u iznosu od 961 milijun maraka.

U 2022. godini dijaspora je ukupno u domovinu poslala oko 3,58 milijardi maraka, a uzimajući u obzir sve navedeno, očekivanja su kako će se u 2023. godini taj iznos približiti čarobnom broju od 4 milijarde maraka.

Inače, osim izravnih novčanih doznaka, postoje i tekući transferi po drugim osnovama, a najveći dio odnosi se na socijalna davanja, odnosno mirovine iz inozemstva. Tako su u prošloj godini ostali tekući transferi iznosili 1,37 milijardi KM, a od toga su se 1,24 milijarde KM odnosile na mirovine. I u ovoj kategoriji za očekivati je povećanja.

Vremenske prilike

A za sve one koji će u iduća dva dana posjetiti BiH vrijedi napomenuti kako se, već tradicionalno, najveći promet očekuje na nekoliko graničnih prijelaza, od Gradiške na sjeveru do Doljana na jugu. Vrijeme bi na Sve Svete trebalo biti promjenjivo. Nakon utoraka, koji će donijeti kišu, u srijedu, 1. studenoga 2023., u BiH se prijepodne očekuje umjerena naoblaka, ali bez očekivanih oborina, što je dobra vijest uzimajući u obzir mise na otvorenom. Budući da će dio vjernika, zbog preuzetih obveza, iskoristiti Dušni dan za posjet grobljima, treba uputiti na najave da se u četvrtak očekuje uglavnom oblačno vrijeme, a prolazna slaba kiša moguća je u jutarnjim satima. Na području Hercegovine i jugozapadu Bosne ponovno se krajem dana očekuju slabi lokalni pljuskovi. Na kraju, unatoč nepraktičnosti, moguće je da će pojedini uspjeti povezati blagdane s nadolazećim vikendom, pa tako ostati koji dan više u domovini, produljujući ozračje zajedništva koje uvijek karakterizira trenutke susreta iseljene i domovinske BiH. A Svi Sveti sa svojom tradicijom, koja seže u rani srednji vijek, kao i Dušni dan, koji je službeno uveden još u 14. stoljeću, blagdani su koji će na poseban način i dalje osvjetljavati put vjere, mira, zajedništva i poštovanja prema onima koji su na ovoj zemlji živjeli prije nas.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije