Inicijativa: Jednaka prava za sve rodilje

Svim rodiljama u SBŽ-u isplatiti naknade u visini prosječne plaće u FBiH

beba
17.02.2022.
u 20:32

Postojeća zakonska rješenja su diskriminirajuća u odnosu na druge županije u FBiH, a izmjene koje sam predložila dugoročno bi utjecale na prirodni prirast u SBŽ-u - rekla je Atanasijević.

Rodiljske naknade u Srednjobosanskoj županiji trebale bi imati sve rodilje bez obzira na radno-pravni status i one bi trebale biti u iznosu najmanje jedne prosječne plaće isplaćene u Federaciji BiH za prošlu godinu, najvažniji je dio inicijative koju je Saboru SBŽ-a podnijela dopredsjednica Ljubinka Atanasijević, piše Večernji list BiH

Iznosi neujednačeni

- Predložila sam Ministarstvu zdravstva i socijalne politike SBŽ-a da izradi i uputi u proceduru izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata i Zakona o zaštiti obitelji s djecom, u dijelu koji se odnosi na naknade umjesto plaće ženi majci u radnom odnosu za vrijeme dok je odsutna s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta, kako bi se omogućila jednaka prava za sve rodilje bez obzira na radno-pravni status te da rodiljska naknada ne može biti niža od prosječne plaće u FBiH za prethodnu godinu. Iznosi rodiljskih naknada nisu ujednačeni u BiH jer nemamo državni zakon koji regulira ovu oblast. Postojeća zakonska rješenja su diskriminirajuća u odnosu na druge županije u FBiH, a izmjene koje sam predložila dugoročno bi utjecale na prirodni prirast u SBŽ-u - rekla je Atanasijević.

Kako trenutačno zakonsko rješenje nije dobro, složio se i Josip Kvasina, predsjedatelj Sabora SBŽ-a.

- To su prijedlozi koje uvijek treba podržati, ali i sagledati financijske mogućnosti. U proceduri je zakon o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda, ako bude usvojen, po nekim računicama, na godišnjoj razini prihodi županije bili bi povećani samo kroz te izmjene za 10 milijuna KM. To bi stvorilo financijske mogućnosti da se naknade povećaju i da se izjednačimo čak i sa Sarajevskom županijom. Trenutačno, one su male, pogotovo u situaciji kakva je posljednjih godinu dana kad je u pitanju rast cijena svega i treba ih povećati - rekao je Kvasina. Slično razmišlja i premijer SBŽ-a Tahir Lendo.

Bit će pomaka

- Proračun Ministarstva zdravstva i socijalne politike je definiran za ovu godinu, sve ostalo je za razmatranje i pravljenje analiza prihodovne strane da bi se ostvarile inicijative za povećanje. Mislim da će biti nekih pomaka, ali trenutačno ne mogu reći kolike će biti mogućnosti SB županije. Naravno da mi ne možemo pratiti razine jakih i velikih županija, ali da budemo zlatna sredina, sigurno da - ustvrdio je Lendo. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije