Arcore

Švicarska tvrtka planira litij iz BiH distribuirati do Mercedesa

11.12.2023.
u 11:18

Litijev karbonat iskopavat će se na ekološki i društveno odgovoran način u Arcoreovu rudniku u Loparama

Švicarska rudarska tvrtka Arcore i kanadska kompanija Rock Tech potpisale su sporazum o partnerstvu koji će uključivati i distribuciju litija iz Lopara u Bosni i Hercegovini. Privatna tvrtka za rudarenje litija Arcore i Rock Tech Lithium sa sjedištem u Torontu priopćili su kako žele raditi zajedno kako bi osigurali dugoročno opskrbu litijem.

- Litijev karbonat iskopavat će se na ekološki i društveno odgovoran način u Arcoreovu rudniku u Loparama u BiH, a nakon toga će ga kompanija Rock Tech pretvarati u litijev hidroksid “made in Germany” - priopćili su.

Rock Tech također gradi svoje prvo postrojenje u Njemačkoj koje će proizvoditi litijev hidroksid za industriju baterija i automobila od 2026. godine. Tvrtka, između ostalog, već ima potpisane ugovore o kupnji s grupacijom Mercedes-Benz. U fazi istraživanja koja traje od 2018. godine Arcore je potvrdio nalazišta litijeva karbonata, kao i bora, kalija i magnezijeva sulfata u rudniku u blizini Lopara. Kako ističe šef Upravnog odbora Arcorea Nicolas Treand, nalazište je jedinstveno u svijetu po svojoj veličini i geološkoj strukturi. U Arcoreu ističu kako su procjene da na području Lopara postoje nalazišta od 1,5 milijuna tona ekvivalenta litijeva karbonata, 14 milijuna tona bora, 35 milijuna tona kalija i 94 milijuna tona magnezijeva sulfata.

- Nalazišta minerala nalaze se relativno blizu površine, u slojevima od otprilike 100 - 200 metara debljine i bit će eksploatirana otvorenim kopom u razdoblju od oko 50 godina - ističu u Arcoreu. Procjene su da se rudnik može koristiti u idućih najmanje 65 godina. Bogatstvo se mjeri u desecima milijardi dolara u početku...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije