Mnogo prioriteta i odluka pred novim Vijećem ministara BiH

Svi zadaci izravno vezani uz europski put BiH i jačanje regionalne suradnje

13.02.2023.
u 21:40

Kada su financije u pitanju, zadatak broj jedan svakako je izrada i usvajanje državnog proračuna za ovu godinu kako bi BiH izašla iz privremenog financiranja u kojem je od početka siječnja

To što je ovo najbrže formirano Vijeće ministara BiH ne znači kako će imati više vremena za obaviti brojne zadaće koje pred njim stoje, piše Večernji list BiH.

Naprotiv, zbog blokada u prethodnom sazivu, nekoliko stotina pitanja, odluka, zakona... čeka da dođe na dnevni red Vijeća ministara, a o očekivanjima domaće javnosti i međunarodnih partnera suvišno je i govoriti.

Prioritet europski put

Predsjedateljica Borjana Krišto najavila je intenzivne aktivnosti u raznim oblastima, a europski put BiH svakako je najvažniji. Potvrđeno je to u svim razgovorima koje je Krišto vodila prvih dana svog mandata. A razgovarala je s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, američkim veleposlanikom Michaelom Murphyjem, šefom Misije Europske unije u BiH i posebnim izaslanikom EU-a Johannom Sattlerom.

Svi oni najavili su potporu radu Vijeća ministara jer očekuju da se istinski krene s obećanim reformama. - Iskazano povjerenje obvezuje nas na međusobni dijalog, da izgrađujemo povjerenje i radimo na stvaranju boljih uvjeta za sve koji žive u BiH. Naš put i opredjeljenje je europski put. Imenovanja su tu na temelju načela programa koji smo potpisali kao koalicijski partneri. Kandidacijski status BiH za članstvo u EU koji smo dobili moramo opravdati kako bismo napravili iskorak na putu koji je važan za BiH. Sve kako bi BiH bila stabilna politički i ekonomski. Zakonodavna i izvršna vlast moraju biti u sinergiji i to želimo ostvariti - kazala je Krišto. Ističe da je ono na čemu će inzistirati suradnja izvršne i zakonodavne vlasti jer nema napretka bez sinergije ovih dviju vlasti. Kako će to izgledati u praksi, vidjet će se već na prvom ozbiljnom zadatku, a to je provedba temeljnih uvjeta nakon dobivenog kandidacijskog statusa za članstvo u EU. Na to su uputili i svi strani diplomati koji su pozdravili izbor Vijeća ministara. Te zadaće obuhvaćaju sve resore i ministarstva. Nitko nije izuzet, što će se pokazati i pri predlaganju ključnih zakona i reformskih dokumenata na europskom putu. Dio europskog puta je i regionalna suradnja, a Krišto je u razgovorima s čelnicima susjednih zemalja nedavno u Davosu pokazala kako će to biti visoko na agendi. Uostalom, njezini prvi službeni posjeti bit će upravo Zagrebu, i to ovog tjedna, te Bruxellesu, centrima možda i ključnim za europski put. U tom smislu očekuje se i najavljeni zajednički sastanak Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske. Još nije izvjesno kada bi do njega moglo doći, ali će nakon službenih razgovora predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto i premijera RH Andreja Plenkovića u četvrtak u Zagrebu i to vjerojatno biti poznato. Blisku suradnju s prvim susjedima najavio je i novi ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković. Simbolično, prva čestitka nakon imenovanja stigla mu je upravo iz Zagreba, od hrvatskog kolege Gordana Grlića Radmana. Konaković u javnim istupima ističe značaj suradnje sa susjedima i rješavanja otvorenih pitanja. Osim Zagreba, novi šef bh. diplomacije najavio je i posjete Beogradu, Podgorici, Ljubljani, Skoplju...

Izborne reforme, pravosuđe...

Visoko među prioritetima su i odnosi s drugim važnim međunarodnim adresama, prije svih, Washingtonom. Predsjedateljica Krišto će, kako doznajemo, uskoro posjetiti i Vatikan. Sveta Stolica ima itekako važnu ulogu za BiH, ne samo kao sjedište Katoličke crkve već i kao važan čimbenik u međunarodnim odnosima. U oblasti obrane također je mnogo posla, a reformske mjere bit će prioritetne. Tu je i stalni problem stanja u Oružanim snagama BiH, koje su kadrovski i tehnički u problemu. Nezadovoljstva ima i u sigurnosnom sektoru. Ministar sigurnosti Nenad Nešić najavljuje borbu za što bolji standard i opremljenost pripadnika Granične policije, SIPA-e i drugih sigurnosnih agencija na državnoj razini. To je posebno važno u kontekstu migracijske krize koja i dalje prijeti BiH i cijeloj regiji. Kada su financije u pitanju, zadatak broj jedan svakako je izrada i usvajanje državnog proračuna za ovu godinu kako bi BiH izašla iz privremenog financiranja u kojem je od početka siječnja. Nacrt ovog važnog dokumenta već je spreman, a ministar Zoran Tegeltija bi uskoro trebao izići s prijedlogom. Ništa manje zadaće nisu ni pred ostalim ministarstvima, a reforma pravosuđa, izborna reforma, projekti u oblasti prometa i veza samo su dio zahtjevnog posla kojeg se novo Vijeće ministara mora prihvatiti već u prvoj godini mandata. A prve donesene odluke na dvjema sjednicama govore kako su se stvari počele rješavati, i to dogovorom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije