MOSTAR

Svi recepti za zdravu hranu u vrtiću odsad na jednom mjestu

ilustracija
13.06.2019.
u 11:45

Za ukusni kolač od mrkve potrebna su vam četiri jaja, 10 dag smeđeg šećera i isto toliko oraha, po jedan decilitar mlijeka i ulja, 10 dag brašna, pet dag kakaa, prašak za pecivo i, naravno, glavni sastojak ove zdrave slastice - 20 dag mrkve, jedan je to od brojnih pažljivo biranih recepata koje možete pronaći u brošuri “Uživanje u zdravoj hrani od mnogih nas problema brani” o zdravoj prehrani predstavljenoj u ustanovi Dječji vrtići Mostar nastaloj u sklopu projekta smanjenja čimbenika zdravstvenih rizika stanovništva u BiH/RHRFP. Danijela Kegelj, ravnateljica Dječjih vrtića, kaže za Večernjak kako su u recepte jednostavno morali uvrstiti i već godinama najdraži vrtićki ručak - rižu s mljevenim mesom.

Domaće paštete

Upravo brojne mame često dolaze u vrtić zanimajući se za recept toga jela jer im doma, kako su kazale, ne može “ispasti” kao onaj vrtićki na što ih redovito upozoravaju njihova dječica. U brošuri su se našli i recepti za djecu dijabetičare, oboljele od celijakije, ali i oni za zdrav rođendan. A za recept s početka naše priče - kolač od mrkve, Kegelj, pak, dodaje kako je djeci posebno ukusan, a mrkvu “i ne primijete” te kako se radi o slastici koju su još od davnina pripremale naše bake. Kako ćete, pak, spraviti kolač od bundeve, doznat ćete također ako zavirite u navedenu brošuru. A što se sve nudi za zdrav doručak? Tu su domaća paštete od tune - namaz od tune, namaz od slanutka (humus), domaća pašteta od piletine - namaz od piletine, fritata s povrćem (špinat, kelj, blitva, paprike) i sirom, namaz od svježeg sira i jaja, zeleni izljevak... Kulinarski je savjet - poslužiti navedena jela uz 40 grama integralnoga kruha ili integralnih krekera ili grisina. U Dječjim vrtićima već godinama rade na izradi zdravog jelovnika, a iznenađeni su pozitivno, kažu, kako su djeca njime zadovoljna. Inače, Dječji vrtići Mostar dobili su jedan od 17 malih grant projekata Federalnog ministarstva zdravstva “Uživanje u zdravoj hrani od mnogih nas problema brani”. - Cilj je unaprjeđenje zdravstvenog stanja stanovnika i jačanje kapaciteta lokalnih zajednica da se brine o zdravlju stanovnika.

Elementi koji su bitni za zdravlje nisu vezani samo za zdravstveni sustav - kazao je stručni savjetnik u Ministarstvu zdravstva FBiH dr. Ferid Huseinbegović. On je posebice istaknuo kako je velik problem s kojim se sve više susreće mlada populacija odanost porocima te upitna fizička aktivnost.

- Istraživanje provedeno u mostarskim školama dalo je poražavajuće rezultate u vezi s prekomjernom težinom djece - napomenuo je. Ravnateljica Kegelj istaknula je kako je navedena ustanova provela niz praktičnih radionica.

- Plod tih radionica je upravo ova brošura. Važan podatak za nas je što su se i roditelji i djeca zajedno sa zaposlenicima uključili u ovaj proces te prošli edukaciju - rekla je.

Nevena Pandža, magistra nutricionizma, u sklopu projekta provodila je edukacije u šest susreta za 12 skupina roditelja. Pandža je naglasila kako su roditelji itekako zainteresirani, ali imaju mnogo nedoumica kada je zdrava prehrana u pitanju.

Uživat će i odrasli

- Roditelje zbunjuje kombiniranje namirnica, veličina porcija, unos vode... Malo su nesigurni u tom segmentu, ali voljni su učiti i mislim kako smo radionicama i edukacijama otklonili sve nedoumice te kako će ova brošura s konkretnim receptima svim roditeljima biti od velikoga značaja - kazala je Pandža. Nastavnica kulinarstva i slastičarstva Antonija Krišto imala je značajnu ulogu pri sastavljanju recepata. Kazala je kako su ovom brošurom svi roditelji dobili prigodu iskušati jednostavna, ali zdrava jela i slastice u kojima neće samo uživati djeca, već i odrasli.

Projekt je podržala Švicarska agencija za razvoj i suradnju (SDC) u partnerstvu sa Svjetskom bankom, a provodi ga Federalno ministarstvo zdravstva. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije