potpisan sporazum

Sveučilište za arhitekturu i tehnologiju Xi'an novi strateški partner SUM-a

14.10.2022.
u 12:29

Xi'an multidisciplinarno je sveučilište koje obuhvaća građevinarstvo, okoliš i komunalnu upravu, metalurgiju i druge srodne discipline, s inženjerskim i tehnološkim disciplinama kao glavnim predmetima

Novi strateški partner Sveučilišta u Mostaru jest Sveučilište za arhitekturu i tehnologiju Xi'an iz Narodne Republike Kine. Sporazum koji se odnosi na međusveučilišnu suradnju potpisali su rektor SUM-a prof. dr. sc. Zoran Tomić i rektor Sveučilišta Xi'an prof. dr. sc. Wang Shusheng.

„Već godinama svjedočimo činjenici da niti jedno društvo ne može bez suradnje sa svojom okolinom, pa i najudaljenijim prostorima na našoj planeti. Svi smo u ovome malom prostoru planete Zemlje pozvani da surađujemo jedni s drugima. U tome duhu akademske suradnje iznimna nam je čast da Sveučilište u Mostaru ima novoga znanstvenog i akademskog partnera s kojim je spremno raditi na novim izazovima u društvu“, istaknuo je rektor SUM-a prof. dr. sc. Zoran Tomić, piše Sumsova.ba.

S dugom i dubokom poviješću i svoja dva kampusa Yanta i Caotang, Sveučilište Xi'an vuče korijene iz 1895. godine, kada je Tianjin Beiyang škola zapadnoga učenja službeno osnovana. Trenutačno Sveučilište Xi'an ima više od 36 000 studenata, uključujući gotovo 9000 postdiplomaca, više od 100 inozemnih studenata, kao i više od 1800 stalno zaposlenih profesora i asistenata.

Kako bi unaprijedili prijateljstvo između dva sveučilišta i produbili suradnju, rektor Shusheng naglasio je kako zajednički trebaju uraditi tri faze. „Prva faza, razmjena studenata na magistarskim i doktorskim studijama, međusobnim priznavanjem bodova, zajedničkim radionicama, zajedničkim diplomskim projektima i drugim aktivnostima unaprediti komunikaciju i kvalitetu školovanja, dok u drugoj fazi sveučilišta će obavljati razmjenu nastavnog osoblja i zajednički razvijati nastavni plan i program te  provoditi znanstveno-istraživačke projekte i objavljivati radove na fakultetima. Također u drugoj fazi dva sveučilišta će zajednički graditi međunarodnu platformu suradnje, aplicirati za međunarodne znanstvene nagrade i ostvarivati rezultate na visokoj razini“, istaknuo je rektor Sveučilišta Xi'an prof. dr. sc. Wang Shusheng. Treća faza se tiče kulturne razmjene u cilju promicanja razmjene arhitektonske kulture između dviju zemalja, Kina i BiH će u budućnosti održavati izložbe arhitekture i urbane kulture na dva sveučilišta dodao je rektor Shusheng.

Xi'an multidisciplinarno je sveučilište koje obuhvaća građevinarstvo, okoliš i komunalnu upravu, metalurgiju i druge srodne discipline, s inženjerskim i tehnološkim disciplinama kao glavnim predmetima. Suradnja će se provoditi preko aktivnosti kao što su institucionalna razmjena nastavnika, tehničkoga i administrativnoga osoblja i studenata, razvoja novih studijskih programa, zajedničkih istraživanja, kulturnih programi te konferencija i drugih aktivnosti od zajedničkog interesa.

Na osnovi ovoga sporazuma u budućnosti je planirano pridruživanje Sveučilišta u Mostaru u Međunarodni savez arhitektonskih i tehnoloških sveučilišta Put svile (Silk Road International Alliance of Architectural and Technological Universities).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?