Drugi rok od 30. kolovoza do 11. rujna

Sveučilište u Mostaru otvara svoja vrata znanja, očekuje se veći broj studenata iz Hrvatske i inozemstva

26.08.2021.
u 10:21

Prva polovina rujna vrijeme je kada će Sveučilište u Mostaru ponovno ugostiti veliki broj mladih ljudi iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a koji žele steći visoko obrazovanje na ovoj jedinoj visokoškolskoj instituciji u BiH koja nastavu izvodi na hrvatskom jeziku i na kojoj studira oko 11 tisuća studenata. Bogata ponuda, stručan profesorski kadar, povoljni uvjeti, kao i brojne prilike za usvojiti znanja na mnogim znanstvenim poljima samo su neke od prednosti zbog kojih Mostar s pravom nosi titulu sveučilišnoga grada.

Pripremne aktivnosti

Sveučilište u Mostaru sa svojih jedanaest sastavnica i dvama sveučilišnim centrima, u Posavini i središnjoj Bosni, ovih se dana aktivno priprema za rujanski razredbeni rok. Na rujanskom upisnom roku očekuje se veći broj studenata iz Hrvatske i inozemstva za koje je u statusu redovitih studenata raspisano ukupno 1176 mjesta na obama upisnim rokovima.

Prijave na II. (rujanski) razredbeni rok za upis na svim sastavnicama SUM-a traju od 30. kolovoza do 11. rujna 2021. godine. Izbor pristupnika za upis na fakultete obavlja se razredbenim postupkom (na određenim studijima) u razdoblju od 13. do 18. rujna 2021., dok će se upisi u I. godinu studija u drugom upisnom roku provoditi od 13. do 25. rujna 2021. godine.

Neke od sastavnica SUM-a već su u prvom srpanjskom roku popunile predviđene kvote za upis na studij, dok je pregled slobodnih mjesta na ostalim sastavnicama dostupan na službenim web-stranicama ustrojbenih jedinica.

Prof. dr. sc. Vesna Kazazić, redovita profesorica, pomoćnica rektora za nastavu, studente i pravna pitanja, za Večernji list BiH podsjetila je kako su upisi u srpanjskom roku završeni i oni su na razini prošlogodišnjih.

- Očekujemo da će se u rujnu taj broj, kao i svake godine, povećati, posebice upisom onih koji se nisu uspjeli prijaviti na prvi rok i upisom studenata iz Republike Hrvatske. Kao što je i poznato, zanimanje za studij na SUM-u je veliko i svaki šesti student je iz Republike Hrvatske - navela je Kazazić. Kada je riječ o načinu izvođenja nastave, objasnila je kako je o tome još rano govoriti.

- Pratit ćemo upute epidemiologa, ali naša je želja da se studenti i nastavnici vrate u učionice. Odluku ćemo donijeti na sjednici Senata Sveučilišta u rujnu - potvrdila je Kazazić.

Digitalizacija

Sveučilište prati tehnološki napredak pa je tako nedavno donesena odluka o uvođenju e-iskaznice, a u tom je kontekstu prof. Kazazić kazala kako je sveučilišna iskaznica identifikacijski dokument i dokaz pripadnosti zajednici Sveučilišta u Mostaru. Sveučilišnu iskaznicu imat će, objasnila je, i studenti i djelatnici Sveučilišta. Kartica, prije svega, zamjenjuje indeks koji je do sada služio kao sredstvo identifikacije studenta, a korištenjem tehnologija, poput NFC čipa i QR koda koji kartica posjeduje, otvaraju se razne mogućnosti korištenja.

Ovo je jedan od projekata kojima Sveučilište u Mostaru ostvaruje svoju viziju kao moderno europsko e-sveučilište i potvrđuje liderstvo u digitalnoj transformaciji obrazovanja.•

Ključne riječi
SUM

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije