udruge i klubovi

Sveučilište u Mostaru: Nastoje mlade ljude pripremiti za životne, ali i poslovne izazove

18.06.2021.
u 18:08

Za provođenje praktične nastave dobrim dijelom zaslužni su i studenti. Sveučilište se, zahvaljujući aktivnostima i projektima studenata, odnosno radu različitih klubova, udruga i ostalih organizacija, svakodnevno razvija, piše Večernji list BiH.

Afirmacija studenata

Sveučilište u Mostaru poznato je po velikoj aktivnosti studenata koji djeluju u različitim studentskim udrugama i klubovima. Razni smjerovi zahtijevaju različite udruge u kojima studenti mogu pokazati stečeno znanje u praksi. Studenti na taj način svjedoče posvećenosti i radu u zajednici te očuvanju vrijednosti koje Sveučilište promiče. Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) najstarija je udruga na Filozofskome fakultetu. HSPF okuplja sve studente Sveučilišta u Mostaru koje zanimaju društveno-politički procesi. Jedan od najvrjednijih projekata je Simulirani parlament koji svake godine okuplja više od 50 studenata. Klub studenata informacijskih znanosti (KSIZ) svoju misiju sasvim uspješno obavlja, a ta misija je promicanje struke te unaprjeđivanje kulturnih, zabavnih i edukativno-istraživačkih djelatnosti. Terenska nastava nije nepoznanica studentima povijesti koji kroz Klub studenata povijesti “Filip Lastrić” - ISHA Mostar već godinama uspješno organiziraju takva okupljanja. Ime je Klub dobio po bosanskom franjevcu fra Filipu Lastriću, “ocu” bh. historiografije. Dani povijesti, posjeti muzejima, konferencije, skupovi, ugošćavanje stranih studenata samo su neke od aktivnosti ovoga kluba. Osloboditi javnost predrasuda te stvoriti pozitivno mišljenje o zvanju psihologa glavna je zadaća Udruge “Mentalist”. Okuplja studente psihologije. Cilj Udruge temelji se na zalaganju za afirmaciju psihologije kao znanosti na našim područjima, kao i poučavanje onoga što psihologija uistinu jest. Ono čime se studenti psihologije još mogu pohvaliti jest povećan broj sati prakse na diplomskom studiju, čime se nastoji ove mlade ljude pripremiti za životne i poslovne izazove koji su pred njima.

Promicanje hitne medicine kao jedne od najmlađih medicinskih grana među studentima jedna je od glavnih misija Studentske sekcije za hitnu medicinu (SSHM) koja je prije nepune dvije godine pokrenuta na Medicinskom fakultetu. Studenti djelovanjem u sekciji usvajaju dodatne kliničke vještine, obavljaju praksu te promiču prvu pomoć široj populaciji, a jedan od najznačajnijih projekata je “Spasi srce - pokreni se”. Ciljevi SaLPSA-e su sustavno promicanje logopedije kao znanosti, širenje svijesti i educiranje javnosti o komunikacijskim, jezičnim i govornim poteškoćama te poremećajima gutanja, okupljanje i suradnja studenata logopedije, ali i suradnja sa studentima, udrugama studenata te udrugama i organizacijama koje okupljaju osobe i/ili djecu s poteškoćama u cilju ostvarivanja zajedničkih ciljeva, promicanje prava osoba s poteškoćama, razbijanje predrasuda te aktivno sudjelovanje u projektima čiji je cilj dobrobit društvene zajednice.

Kultura, književne večeri...

Za promicanje kulture na Sveučilištu jedan od najzaslužnijih klubova je Klub studenata hrvatskoga jezika i književnosti “Franjo Milićević”. Svijest o važnosti hrvatskoga jezika i želja da obogate kulturni život Filozofskoga fakulteta, ali i Sveučilišta, svakako je misao vodilja Kluba. U organizaciji Kluba upriličene su brojne književne večeri popraćene zanimljivim glazbenim repertoarom u publici privlačnim ambijentima gdje su mladi, neafirmirani autori imali priliku pokazati svoj talent i publiku upoznati sa svojim tekstovima. U suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Mostaru održala se predstava “Što te nema” u kojoj su studenti na iznimno dubok scenski način interpretirali stihove domaće i svjetske poezije. Suradnja s Društvom hrvatskih književnika Herceg Bosne jedna je od značajnijih suradnji koje ovaj Klub održava već nekoliko godina svoga postojanja. Važno je spomenuti kako na Sveučilištu djeluju razne udruge i klubovi koji svojim radom promiču sve one vrijednosti za koje se i samo Sveučilište zalaže. Klub studenata njemačkoga jezika i književnosti “Grimm”, Udruga studenata novinarstva “Press”, PR udruga Mostar (PRUMO), “Excalibur” i još mnoge druge zaslužne su za brojne projekte neumornih i kreativnih studenata Sveučilišta.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?