sljedeća faza

Švedska spremna pomoći BiH u preuzimanju kontrole zračnog prometa iznad 10.000 metara

kontrolor leta
11.03.2016.
u 12:28

Godinu i četiri mjeseci nakon preuzimanja kontrole nad svojim zračnim prostorom Bosna i Hercegovina se priprema za sljedeću fazu- preuzimanje kontrole svog neba i iznad visine od 10.000 metara.

Naime, od 13.studenog 2014. kontrolori leta BHANSE, Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine 24 sata dnevno uspiješno kontroliraju i upravljaju prometom zrakoplova iznad BiH, ali samo u takozvanom donjem nebu, do visine od 10 tisuća metara. Taj 13.studeni 2014. bio je povijesni dan za BiH, jer je prvi put od svoje samostalnosti, od susjednih država, Hrvatske i Srbije, preuzela upravljanje svojim nebom.

No, sada je došlo vrijeme za sljedeći korak- preuzimanje kontrole nad zračnim prostorom i iznad 10 kilometara.

– Pripremamo se za drugu fazu, preuzimanja kontrole zračnog prometa u gornjem nebu i tu nam nedostaje i tehničke opreme i kadrova, inžinjera i drugog tehničkog osoblja, potvrdio je za Hrvatski Medijski Servis zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH Saša Dalipagić.

On je kazao kako je Švedska, čija je ministrica obrazovanja, porijekolom Bosanka, Aida Hadialić proteklih dana boravila u BiH, izrazila spremnost provesti obuku kadrova vezanih za provedbu druge faze proezumanja zračnog prometa.

Podsjetim, na visinama iznad 10.000 metara lete vojni mlaznjaci, ali i putnički zrakoplovi na međunarodnim linijama posebno u uvjetima lošeg, oblačnog vremena, kada se avioni dižu iznad oblaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?