SARAJEVO

Svečano proslavljena godišnjica Nadbiskupijskog centra

23.10.2023.
u 13:49

U nedjelju, 22. listopada, na spomenda Sv. Ivana Pavla II. u Sarajevu je misom i prigodnim programom svečano proslavljeno 16 godina Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ Proslava je upriličena u prostorijama ovoga doma pod geslom (Epi)centar ljubavi. 

  Euharistiju je predslavio vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić, u koncelebraciji sa 20-ak svećenika među kojima je bio i ravnatelj NCM-a dr. Šimo Marišić. Na početku mise Maršić ja naglasio riječima Ivana Pavla II. da su mladi „pozvani u prve redove izgradnje mira“, i naglasio ponovno aktualnost ovih riječi posebno u ovome nesigurnom vremenu. 

U prigodnoj propovijedi prilagođenoj mladima mons. Vukšić je istaknuo kako je „Isus živio, djelovao i govorio prilično provokativno, u određenim situacijama: „Mnogi su ga slijedili, prihvaćali njegov nauk, ali je istovremeno zbog svoga načina i sadržaja poruke i blagoslova koji je donio na ovaj svijet istovremeno stjecao mnogo neprijatelja. Dvije suprostavljene skupine, onoga vremena, ujedinili su se u zgodi ne bi li diskvalificirali Isusa i pred vjerskim autoritetom i pred političkim društvom. Farizeji su bili židovski nacionalisti  koji su sanjali političku slobodu, a Herodovci kolaboracionisti i suradnici okupatora. Oni su se ujedinili protiv Isusa pitanjem koje je velika zamka, ali Krist je izabrao treći put u odgovoru, kojim je iznenadio svoje protivnike. I jedne i druge pitao je da mu daju novčanu kovanicu, ondašnji Denar, na kojem je bio carev lik, te ih pitao tko je na kovanici. Kad je dobio odgovor umjesto da je odgovorio s „da“ ili „ne“ kazao je „dajte caru carevo a Bogu Božje“ ,naglasivši nadbiskup, „kako se ova zgoda tumači kao odvajanje svjetovne od duhovne vlasti. Isus nas je pozvao na odgovornost u društvu u kojem živimo. Kršćanin nije u svom duhovnom životu odvojen tako da ne bi imao vezu s onim što se zove svijet. Kršćanin je upravo odgovoran za društvo zajedno s drugim ljudima“ kazao je nadbiskup. 

 Na kraju mise svima se opet zahvalio vlč. Šimo, a posebno je izdvojio umirovljenog svećenika, bibličara mons. dr. Matu Zovkića koji od početka NCM-a prati rad ove institucije, što je izazvalo veliki pljesak mladih kojih je bilo prepuna dvorana a koji su došli iz: Travnika, Zenice, Kreševa a najvećim dijelom iz Sarajeva. Liturgijsko slavlje pjesmom i sviranjem animirao je bend iz Zenice „Novo nebo“. 

Potom je slavlje nastavljeno prigodnim programom kojeg je vodila Mia Rabljanović, koja već 16 godina zaredom okuplja mlade iz čitve BiH, Europe i svijeta, te posvijestila kako je od 2007. kada je ovaj Centar brojao tek nekoliko entuzijasta narastao i u njemu danas radi oko 70-ak osoba što na određeno radno vrijeme što na honorarno. Godišnje kroz ovaj centar prođe oko 10 000 mladih. To je propoznao i poglavar Katoličke crkve papa Franjo koji je posjetio ovaj centar 2015. godine i pozvao sve mlade da budu oni koji grade mostove a ne zidove. Djelovanja mladih su raznovrsna i raznolika, rade u mnogim segmentima ljudskoga i mladenačkoga života, što sigurno doprinosti boljitku mladih. 

Kao potporu mladima u župnim zajednicama i dekanatima dodijeljeno je i 30 malih grantova za različite edukativne, duhovne, glazbene i sportske aktivnosti u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. 

Druženje je nastavljeno uz koncert benda ProfetesFrame Kiseljak i na samom kraju domjenkom u restoranu i auli koji je na ovaj način pokazao zahvalnost svima mladima, partnerima, prijateljima i drugim dobročinitlejima prema ovom domu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije