TOMISLAVGRAD:

Svečano obilježen Dan Brigade kralja Tomislava i osnutak Hajdučke družine Mijata Tomića

02.07.2017.
u 11:38

Drugog dana duhovno-kulturne manifestacije Dani sv. Nikole Tavelića proslavljena je 25. obljetnica utemeljenja Brigade kralja Tomislava i 20. obljetnica osnutka Hajdučke družine Mijata Tomića.

Svečanost proslave ovih dvaju jubileja počela je svetom misom u duvanjskoj spomen-bazilici koju je s početkom u 11 sati predvodio gvardijan tomislavgradskoga Franjevačkoga samostan, fra Sretan Ćurčić, uz sumisništvo subraće iz ovoga samostana i susjednih župa.

Uz obitelji poginulih hrvatskih branitelja, bivših pripadnika Brigade kralja Tomislava i ostalih  vjernika, te predstavnika svih razina vlasti u BiH, ali i visokih gostiju pristiglih iz Republike Hrvatske, svetom misnom slavlju nazočili su i predstavnici 12 hrvatskih povijesnih postrojbi (Hajdučka družina Mijata Tomića, Gradska Straža iz Bakra, Trenkovi panduri iz Požege, Keglevićeva straža Kostel iz Pregrade, Turopoljski banderij iz Velike Gorice, Karlovačka građanska garda, Kliški Uskoci, Bjelovarski graničari – Husari 1756, Zrinska garda iz Čakovca, Gospićka garda Vukovi, Dubrovački trombunjeri, Vitezovi hercega Stjepana Kosače iz Stoca).

U svojoj propovijedi gvardijan je predstavio sve povijesne postrojbe, koje baštine našu slavnu povijest, te na kraju pozvao sve na zajedništvo, “jer kad smo skupa, tada smo jaki”, zaključio je fra Sretan na kraju svoje sadržajne propovijedi.

Nakon završetka svete mise formirala se svečana povorka, s limenom glazbom Orkestra OS BiH na čelu, ratnim stjegovima postrojbi, pripadnicima povijesnih postrojbi, sudionicima Domovinskoga rata i obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, predstavnicima raznih razina vlasti iz BiH i Republike Hrvatske, te  ostalih građana koji su se okupili kod spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće.

Mimohod je zatim nastavljen do zgrade općine Tomislavgrad gdje je izvršena smotra povijesnih postrojbi i podnesen prijavak općinskom načelniku Ivanu Vukadinu, kao domaćinu, koji je potom u svome uredu primio sve predstavnike povijesnih postrojbi, ukratko predstavivši općinu Tomislavgrad. Predstavnici povijesnih postrojbi govorili su o svojim postrojbama, nakon čega su svima uručeni prigodni darovi i spomeni na današnji jubilej. Istovremeno, dok je još trajao prijam u općini Tomislavgrad svečana povorka je nastavila mimohod kroz Ulicu Mijata Tomića i potom Ulicom Brigade kralja Tomislava.

U hotelu Tomislav je na kraju održana svečana akademija u povodu 25. obljetnice utemeljenja Brigade kralja Tomislava.

Na samom početku svečane akademije vojnici OS BiH unijeli su tri zastave – zastavu hrvatskoga naroda, zastavu Hrvatskoga vijeća obrane i na kraju, zastavu Brigade kralja Tomislava, a čitava dvorana ozdravila ih je gromoglasnim pljeskom. Nakon intoniranja hrvatske himne i minute šutnje za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje okupljene je pozdravio općinski načelnik Ivan Vukadin koji je naglasio žrtvu koju su u Domovinskome ratu podnijeli hrvatski branitelji za našu slobodu.

U povodu proslave ove obljetnice pristigle su i brojne čestitke. Pročitana je čestitka generala Miljenka Filipovića, koji je naglasio da Duvnjaci mogu biti ponosni na svoju časnu prošlost.

“Neka ime naše slavne Brigade kralja Tomislava i u srcima budući naraštaja potiče poštovanje i ponos”, zaključio je general Filipović.

U ime Vlade RH nazočnima se obratio Ivan Vukić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja koji je kazao kako brojka od 117 poginulih Duvnjaka govori o žrtvi i težini ratnoga puta koju je u Domovinskome ratu podnijela ova brigada.

Među okupljenima su bili i predstavnici Vlade i Skupštine HBŽ, općinski vijećnici predvođeni predsjednikom OV Tomislavgrad Lukom Krstanovićem, predstavnici Ureda predsjednice RH, predvođeni posebnim savjetnikom za branitelje Antom Deurom, predstavnici Generalnog konzulata RH U Mostaru, predvođeni generalnom konzulicom Jadrankom Modrić, Marin Gregorović, vojnik izaslanik RH u BiH, Ante Nazor iz Hrvatskoga memorijalno dokumentacijskoga centra Domovinskoga rata, general Stanko Sopta te ostali časnici HV-a i HVO-a koji su tijekom rata boravili na ovome području obnašajući razne dužnosti.

O nastanku, ustroju i ratnom putu Brigade kralja Tomislava govorili su Mijo Tokić (Političke prilike u BiH i u općini Tomislavgrad u osvit Domovinskoga rata), Ivan Markić (Organizacija obrane u općini Tomislavgrad: Uloga i djelovanje duvanjskog odreda i bataljuna do pada Kupresa 10. travnja 1992. godine ), Željko Glasnović (Uloga i značaj Brigade kralja Tomislava u Domovinskom ratu)  i Boško Papić (Preustroj Brigade kralja Tomislava i djelovanje 79. domobranska pukovnija HVO-a).

Čitavu ovu svečanost prigodnim pjesmama uveličali su članovi i članice Pjevačke skupine i mješovitoga zbora Matice hrvatske te Klape sv. Jeronima iz Šujice.

U poslijepodnevnim satima na stadionu HNK Tomislav odigrana je revijalna utakmice između veterana Brigade kralja Tomislava i veterana 4. gardijske brigade Hrvatske vojske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije