41. obljetnica Sveučilišta u Mostaru

Sveučilište u Mostaru će odgojiti nove generacije kao kreatore bolje budućnosti

Foto: Stojan Lasić
1/17
07.12.2018.
u 15:30

Tomić je rekao kako Sveučilište u Mostaru ima trajnu zadaću skrbiti o svim prostorima u BiH gdje su dominantno nastanjeni Hrvati i drugi narodi i građani

Svečanom sjednicom senata Sveučilišta u Mostaru uz središnju svečanost, dodjele nagrada i priznanja zatvorena je svečanost obilježavanja 41. rođendana jedine visokoškolske ustanove na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini.

Obilježavanje 41 rođendana mostarskog Sveučilišta okupilo je akademsku zajednicu iz BiH , Republike Hrvatske i čitave regije, brojne goste i uzvanike iz , kulture, religije, politike i javnog života, te predstavnike vlasti sa svih razina i pokazalo snagu i značaj ove tvrđave znanja u srcu Hercegovine, piše Pogled.ba.

Rektor Sveučilišta prof. dr.sc. Zoran Tomić je zahvalivši svim posjetiteljima ove značajne manifestacije zahvalio i svima onima koji su na bilo koji način podržali rad, djelovanje i unaprjeđenje Sveučilišta u Mostaru koje je zauzelo respektabilan status ne samo u zemlji i regiji nego i na međunarodnoj razini.

Podsjetio je na prošlogodišnje planove i brojne realizirane projekte među kojima je međunarodna suradnja i internacionalizaciji Sveučilišta i strateško djelovanje u dizajniranju „Sveučilišta budućnosti“.

„Sveučilište u Mostaru, intenzivno radi na kreiranju poticajnog okruženja za međunarodne istraživačke aktivnosti, ali i globalnu sveučilišnu prepoznatljivost i s tim u svezi potpisano je 45 različitih pravnih oblika međusveučilišne suradnje, od toga 20 u protekloj godini, sa sveučilištima iz Austrije, Njemačke, Španjolske, Italije, Vatikana, Rusije, Rumunjska, Poljske, Albanije, Češke, Slovenije, Slovačke, Portugala, Francuske, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Republike Hrvatske“, naglašava Tomić.

Istaknuo je važan sporazum s Papinskim sveučilištem Antonianum koji je potpisan zajedno i sa Sveučilištem u Zagrebu, te da je u tijeku potpisivanje još 10 sporazuma.

 „Svi potpisani oblici međusveučilišne suradnje imaju isti cilj - poticati istraživačke aktivnosti institucija, sudjelovanje u projektima i provoditi sve vrste mobilnosti i akademski razvoj studenata te nastavnog osoblja“, kaže rektor Tomić navodeći kako je u protekle tri godine ostvareno 187 mobilnosti studenata te 241 mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja.

Zadaća Sveučilišta u Mostaru kako naglašava aktivno je sudjelovanje u međunarodnim sveučilišnim mrežama, ali i stvaranje te jačanje veza sa sveučilištima iz inozemstva.

Tako je suradnja Francuskog veleposlanstva i SUM-a koja je počela uvođenjem kolegija iz francuskog jezika na Filozofskom fakultetu rezultirala  podnošenjem zahtjeva za članstvom u Međunarodnoj sveučilišnoj agenciji za frankofoniju. Uz pomoć Ruskog veleposlanstva otvoren je „ruski kabinet“. Danas na SUM-u, osim engleskog, njemačkog, talijanskog, uči se i ruski, kineski, francuski, španjolski, naravno i latinski te hrvatski jezik.

Uz sve to kako je naglasio rektor Tomić Sveučilište u Mostaru ima trajnu zadaću skrbiti o svim prostorima u BiH gdje su dominantno nastanjeni Hrvati i drugi narodi i građani.

„U tu svrhu Senat Sveučilišta u Mostaru donio je odluke o utemeljenju Sveučilišnog centara u Središnjoj Bosni i Sveučilišnog centra u Posavini. Ovom odlukom iskazali smo trajnu privrženost razvijanju studijskih programa koji su od interesa za navedenu društvenu zajednicu. Pored Sveučilišnih preddiplomskih i diplomskih studija naši studenti mogu pohađati i doktorske studije na Sveučilištu. Kada je riječ o dislociranim Sveučilišnim centrima, naš izazov je pokrenuti programe stručnog cjeloživotnog obrazovanja“, kazao je rektor Tomić.

Predsjednik predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine akademik Dragan Čović je čestitavši na uspješnom djelovanju iskazao nada da će Sveučilište u Mostaru rasti i napredovati na svim planovima kako i zaslužuje, te odgojiti nove generacije kao kreatore bolje i sretnije budućnosti za sve građane.

„Naš zadatak je da upravo kroz znanost, kroz naše akademsko djelovanje možemo napraviti promjene u Bosni i Hercegovini kakve zaslužuje svaki žitelj BiH. Euroatlantske integracije o kojima stalno pričamo, neće doći same od sebe . Te poslove trebaju preuzeti mladi ljudi koji će se obrazovati diljem sveučilišta. Ja kao dijete sveučilišta zajedno sa svim kolegama koji danas čine  nositelje vlasti u BiH  bez obzira iz koje su političke opcije učinit ćemo sve da stvorimo ambijent da sveučilište može radi u mnogo mirnijem ambijentu i osmišljati svoju budućnost nego to je to bilo do sada“, kazao je Čović čestitavši 41. rođendan Sveučilištu i svim dobitnicima priznanja za doprinositi njegovom razvoju.

Sveučilište u Mostaru ovu kalendarsku godinu predsjedava Rektorskim zborom BiH, te je pridruženi član Rektorskog zbora R Hrvatske.

Komentara 1

OD
o.delic
17:56 07.12.2018.

Bolje društvo mogu izgraditi samo oni koji su radili s drugima i drugačijima, kojima se uključivost i tolerancija podrazumijeva. To dokazuju svi oni univerziteti po svijetu koji drugog i drugačijeg smatraju sebi ravnom. Nemoguće je odgojiti mladu osobu da pravi progres u društvu, ako je takva osoba odrasla i školovana u čistom ekskluzivitetu, odnosno, da budem precizan, u školi koja ima dva ulaza.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?