Tečaj ljetnih tehnika spašavanja

Sve vodi isti motiv, pomoći izgubljenim ili stradalim osobama

16.06.2023.
u 13:30

Na nekoliko lokacija u Parku prirode Blidinje i planini Klekovača kod Drvara, održan je ovogodišnji sedmodnevni Tečaj ljetnih tehnika spašavanja Saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini. Prema planu i programu obuke 22 polaznika moraju završiti pet temeljnih obuka – potrage i spašavanja, tečaj medicine i gorskog spašavanja, speleospašavanja, zimski i tečaj ljetnih tehnika.

Završnicu ovog potonjeg popratili smo i mi premda je vrijeme na Klekovači bilo sličnije jesenjem nego ljetnom, ali sve to su realne situacije koje ih očekuju i na terenu i u akcijama, govori nama kandidatkinja iz Viteza Ana Eldić. Pitamo je li teško?

„Pa ima dosta tih detalja, naravno, tko se nije spremo da mu je teško. Mi smo u našoj stanici u Vitezu imali već pripreme i prije ove obuke, tako da je ovo sad samo dorada na sve to,“ govori nam Ana. Uz nju je kandidat, ili kako u GSS-u kažu, tečajac iz Ljubuškog Ivan Mlinarević. Uz osmijeh naglašava da mladi veoma brzo uče, te dodaje: „Neki su već i sa puno većim iskustvom nego ja osobno, ali u hodu učimo sve i super je. Ja sam u stanici oko godinu dana.“

Cijela ova naša priča ispod stijene na kojoj vježbaju tečajci obavijena je maglom uz sitne kapljice kiše. Klizavo je i treba dosta opreza i dok hodate, a kamo li se spuštate po stijeni.

„Kao što vidite naši polaznici već se nalaze u stijeni, rade preuzimanja u stijeni, a nakon toga imat će jednu zahtjevnu stijensku akciju spašavanja koju sami trebaju organizirati, a riječ je o 70 metarskoj stijeni,“ pojašnjava nam Marino Vidović, predsjednik Kopnene komisije Saveza GSSBiH. Pitamo koliko je polaznike ove godine i otkuda dolaze.

„Imamo 22 polaznika iz 11 stanica našega Saveza. Naglasio bih da su s nama i dva pripadnika Federalne specijalne policije. Bitna nam je ta suradnja s javnim tijelima gdje nadopunjavamo svoje tehnike ako dođe do situacije da skupa radimo, bitno je da radimo na isti način,“ ističe Vidović.

Na toj ne baš laganoj višeslojnoj obuci bede i odustajanja, no, ako je suditi po ovoj generaciji i njihovoj motivaciji, neće ih biti.
„Svi smo mi tu prvenstveno radi spašavanja ljudskih života, a pored toga ima i drugih stvari kao što su druženja i raznorazne obuke koje prolazimo. Zbližimo se, a sve nas vodi isti motiv, pomoći izgubljenim ili stradalim osobama,“ govori nam Mensur Muhibić, kandidat iz Konjica, a naša Vitežanka Ana dodaje: „Lijepo je znati da ipak ima i onih koji žele pomoći iako je to volonterski. To me je najviše ponukalo da se priključim GSS-u, prije svega biti dobar čovjek i pomoći drugome.“

Oni su volonteri koji dolaze iz različitih gradova, različitih su identiteta i inih pripadnosti, no, kad je spašavanje ljudskih života u pitanju, žurno se mobiliziraju i djeluju kao jedno. A da se ne zagubimo u ovoj prekrasnoj planini i pronađemo tečajce pomogao nam je naš Livnjak, Marino Vidović, te tajnica Saveza GSSuBiH Mirela Stojić iz Mostara. Mirela je vozilom GSS-a došla po nas u srce šume, budući da je makadamski put već zahtijevao terensko vozilo. Nisu propustili ni zahvaliti se onima koji su im ustupili svoje planinarske domove sa postojećom logistikom kako bi se obuka realizirala, HPD Pločno u Blidinju i na Klekovači PD „13 runolista“ iz Drvara.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije